ČSA mají tříletý záchranný plán, změní se na holding

Praha – Dozorčí rada Českých aerolinií dnes schválila plán záchrany a dalšího fungování firmy po následující tři roky. Rada mimo jiné odsouhlasila záměr vedení aerolinek na vytvoření dalších dceřiných společností a prohloubení holdingového uspořádání.

„Plán potvrzuje záměr společnosti fungovat v holdingovém uspořádání, kdy mateřská společnost se bude více zaměřovat na hlavní předmět podnikání – na pravidelnou přepravu. Dceřiné společnosti pak budou nabízet specializované služby,“ uvedla mluvčí aerolinií Hana Hejsková.

Zatímco v posledních měsících se v ČSA ve velkém propouštělo, teď má v první řadě zeštíhlit letadlová flotila. První jsou na řadě dvě dálková letadla Airbus A310. Poslední let je naplánován na konec května, kdy přiveze z Karibiku klienty CK Exim Tours. Téměř dvě desítky let staré stroje poté ČSA vrátí leasingové společnosti. Nad dalším osudem dálkových letů pro cestovní kanceláře se vznáší otazník, v úvahu připadá například pronájem dálkového stroje.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Dálkové airbusy by ale neměly být poslední. Podle serveru iDnes.cz by v ČSA mělo místo současných 49 strojů zůstat pouze 39. Nikdo z představitelů firmy ale zatím v otázce dalších prodejů nechce být konkrétní.

Plán obnovy podle dostupných informací mimo jiné řeší i problém úvěru ve výši 2,5 miliardy, který ztrátovým aeroliniím poskytla státní firma v likvidaci Osinek. Evropská komise nyní zkoumá, zda nešlo o nedovolenou státní podporu. Ministr financí Eduard Janota to ale odmítá. „Jsem přesvědčen, že ten úvěr byl postaven na základě komerčních podmínek,“ uvedl.

Do doby, než plán záchrany firmy projedná vláda, nechtějí zástupci společnosti ani ministerstva podrobnosti dokumentu zveřejňovat. ČSA se loni dostaly do hluboké ztráty, vedení společnosti již dříve odhadlo, že by mohla činit 3,5 miliardy korun. Oficiální čísla stále nebyla zveřejněna.

Vydáno pod