Za benzin platí řidiči v Česku evropský průměr

Praha – Přestože se ceny benzinu a nafty u českých čerpacích stanic letos drží na o poznání vyšších úrovních než loni, čerpají tuzemští motoristé do nádrží svých aut stále levnější pohonné hmoty než řidiči zejména na západ od českých hranic. Levnější benzin je k dostání na jihu a východě Evropy. Z vůbec nejlevnějšího Naturalu 95 se mohou těšit v Rumunsku a zemích západního Balkánu.

Ceny pohonných hmot v České republice patří do evropského průměru. Za Natural 95 podle posledních informací společnosti CCS, která ceny benzinu a nafty dlouhodobě sleduje, platí řidiči 31,61 koruny. Nafta stojí v ČR v průměru 29,71 koruny.

Na Slovensku jsou pohonné hmoty levnější než v Česku. Litr benzinu tam stojí v přepočtu 30,69 Kč, cena nafty činí 26,66 koruny. Levnější benzin je také v Polsku, kde stojí litr 29,17 koruny, a Rakousku, tam řidiči zaplatí v průměru 30,42 Kč. V Německu jsou ale ceny o poznání vyšší – litr Naturalu 95 tam stojí 35,45 Kč. Vůbec nejdražší benzin je k dostání v Norsku, kde litr stojí 42,75 koruny. Následuje pak Dánsko - tam řidiči natankují za 39,96 Kč/l. Norové zároveň tankují i nejdražší naftu.

Naopak nejlevnější benzin v Evropě je k dostání u čerpacích stanic v Rumunsku. Tam řidiči zaplatí za litr v průměru 26,66 koruny. Hluboko do kapsy ale nemusí řidiči sahat ani u benzinek v Makedonii, Chorvatsku a Srbsku.

Pohonné hmoty provází již několik týdnů postupné zdražování. Analytici spatřují příčinu především v růstu cen ropy, která se nyní pohybuje na několikaměsíčním maximu 85 dolarů za barel. „Před rokem se ropa obchodovala přibližně za 50 USD,“ podotýká analytik Jan Šimek z firmy Broker Consulting. Strmějšímu růstu cen pohonných hmot v ČR podle něho brání posilování koruny vůči euru a dolaru. Další postupné zdražování čeká podle odborníků motoristy i v následujících týdnech.

Provoz na silnici
Zdroj: ČT24