Čeká pivo v plastu velký boom? Heineken na něj sází

Brno - Éra klasických pivních lahví pomalu končí. Myslí si to alespoň majitel pivovarů Starobrno a Krušovice, nizozemská skupina Heineken. A potvrzuje to i stále rostoucí obliba, které se zlatavý mok v PET lahvích těší u pivařů. Loni byl jeho prodej pětačtyřicetkrát vyšší než v roce 2008. Heineken se proto rozhodl vybudovat novou stáčírnu. Spustil ji právě dnes v pivovaru Starobrno, vyšla ho na sto milionů korun.

Přestože průkopníkem piva v plastových lahvích byl už před deseti lety pivovar v Nové Pace, teprve loni zažily petky výrazný skok dopředu. Pivo do plastu stáčí všichni tři největší hráči na trhu. Nejaktivnější je v tomto ohledu právě Heineken. „Český konzument uzrál pro pivo v tomto typu obalu,“ uvedla mluvčí nizozemské firmy Kateřina Eliášová.

„Český pivní trh je konzervativní a český pivař má radši pivo v lahvi, nicméně nárůst piva v PET lahvích pozorujeme. Je to zhruba jako u plechovek, čili PET dohnal plechovky,“ podotkl Jiří Mareček, mluvčí Plzeňského Prazdroje, pivovaru, který se po dlouhém váhání uchýlil ke stáčení piva do „petek“ teprve loni v létě.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Rostoucí oblibu piva v plastu potvrzují i obchodníci

„Pivo v PET lahvích patří mezi tři až čtyři nejčastěji nakupované značky. Nejčastěji ho nakupují ti, kteří byli zvyklí na konzumaci čepovaného piva. Těmto zákazníkům vyhovuje vyšší objem balení,“ vysvětlila mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven koupili zákazníci v loňském roce 45krát více piva v PET lahvích než předloni, podíl v umělé hmotě baleného nápoje tak na domácím trhu dosáhl 1,2 procenta, zatímco předloni byl prakticky nulový.

Výkonný ředitel pivovarnického svazu Jan Veselý tvrdí, že PET lahvím patří budoucnost. Zvláště v případě, že budou vratné, což se promítne do snížení jejich ceny. „Pokud se podaří tento hendikep vyrovnat, tak z dlouhodobého hlediska podle mého názoru plastové lahve zvítězí. Porazí skleněné lahve,“ zdůraznil.

Stáčení piva do plastu má podle pivovarů navíc oproti klasickým lahvím řadu nesporných výhod. Nejenže není plast tak náchylný k rozbití, má také desetinásobně vyšší ochranu proti průniku kyslíku a dvakrát vyšší trvanlivost obsahu. Petky navíc lépe udržují i teplotu piva.

  • Pivo v PET lahvích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/846/84576.jpg
  • Prodej piva v PET lahvích autor: ČT24, zdroj: ČSPAS http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1573/157230.jpg