Za boj s krizemi může měnový fond utratit 550 miliard dolarů

Washington - Mezinárodní měnový fond zvýšil objem peněz ve fondu pro pomoc zemím zasaženým finanční krizí a následnou ekonomickou recesí již desetinásobně na 550 miliard dolarů. Zároveň se rozšířil rozsah přispěvatelů, mezi nimiž nově figurují přední rozvojové ekonomiky světa. Česká republika přispěla k rozšíření krizového úvěrového rámce jednou miliardou eur (asi 25 miliard korun).

„Pomůže to zajistit, aby měl Mezinárodní měnový fond přístup k adekvátním zdrojům na pomoc členům ohroženým finančními krizemi,“ komentoval navýšení prostředků ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn. Rozšíření krizového úvěrového rámce bude podle něj důležitým příspěvkem ke globální finanční stabilitě.

Ke skupině 26 tradičních přispěvatelů z rozvinutých zemí se nyní podle sjednaných změn připojilo 13 nových zemí, které koupily dluhopisy měnového fondu. Mezi ně patří rozvojové mocnosti Čína, Indie, Brazílie a Rusko, které také získaly větší slovo v rozhodování, jak s penězi vloženými do fondu naložit.

Rozšíření rámce, který je aktivován během finančních krizí z původních 50 miliard dolarů, odpovídá na výzvu ke zvýšení úvěrové kapacity fondu, kterou loni na summitu v Londýně učinila skupina rozvinutých a rozvojových ekonomik G20. Šlo zejména o to, aby fond mohl být akceschopnější při pomoci svým členským zemím, které by se samy nedokázaly vypořádat s dopady finanční krize a následné hluboké hospodářské recese.

Mezinárodní měnový fond během finanční krize doširoka otevřel své sejfy zemím postiženým krizí ve východní Evropě, Africe a Latinské Americe. Ze zemí Evropské unie poskytl pomoc Lotyšsku a Maďarsku a nyní chystá finanční záchranu Řecka.