Vysokoškoláci hůře hledají práci, raději začínají podnikat

Praha – Průzkum Institutu rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické přinesl vysokoškolákům nepříliš pozitivní zprávy. Minulý rok totiž o práci přišlo 16 procent studentů vysokých škol. Studenti si navíc stěžují na nízkou nabídku zaměstnání. Mnozí z nich proto raději začínají podnikat. Většina mladých si však během studia přivydělává pomocí brigády.

Najít práci a nebo brigádu je v současné době složité nejen pro absolventy středních škol a učilišť. Na nedostatek práce si totiž začínají stěžovat i vysokoškoláci. Téměř polovina z nich navíc tvrdí, že sehnat práci je v tomto roce složitější než v tom minulém. Někteří z nich proto uvažují o podnikání. 16 procent už své plány realizuje a při studiu zároveň rozjíždí svůj vlastní business.

Institut rozvoje podnikání navíc tvrdí, že převážná část úspěšných podnikatelů začala realizovat své nápady už během studia na škole, kdy ještě nebyli tolik zatíženi finančními nebo jinými závazky a mohli si dovolit snáze podstoupit rizika spojená se zahájením podnikání.

Během studia pracuje víc než polovina vysokoškoláků. Nejvíc z nich jen brigádně, čtvrtina na vedlejší pracovní poměr a osm procent na hlavní. Podle dvou třetin studentů vychovávají české vysoké školy spíše budoucí zaměstnance než podnikatele.