Růst zisku o 282 procent – pro Intel žádný problém

San Francisco - Největší světový výrobce počítačových mikročipů, americká společnost Intel, hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 2,4 miliardy dolarů (asi 44,5 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 282 procent. Nárůst zisku na téměř čtyřnásobek překonal i ty nejoptimističtější odhady a přispěl k celkovému zlepšení nálady na akciových trzích. Naznačil také, že odvětví se už vzpamatovalo z loňské krize.

„Intel vydělává na potlačené poptávce, protože zákazníci několik posledních let odkládali obnovu serverů a počítačů kvůli ekonomickému zpomalení. Dál už ale nemohou čekat, takže otevřeli stavidla,“ popsala příčiny skvělého výsledku Intelu analytička Laura DiDio.

Skvělý výsledek Intelu nasvědčuje tomu, že po ostré korekci, kterou trh s informačními technologiemi prodělal v loňském roce, se už odvětví plně vzpamatovalo a vyrazilo do nové expanzivní fáze. Tomu odpovídá i optimismus managementu Intelu vůči dalším obdobím. I pro druhé čtvrtletí předpovídá tržby přesahující 10 miliard dolarů, tedy v podobné výši jako v prvním kvartále.