Rekordní 32procentní růst HDP vyvolal v Singapuru obavy z inflace

Singapur – Singapurská ekonomika zaznamenala v prvním čtvrtletí překvapivý, v přepočtu na celý rok 32procentní růst. Přestože by mohla v bouři doznívající hospodářské krize jásat, nadělalo jí to vrásky. Tamní centrální banka musela kvůli vysokému riziku inflace spojenému s rychlým růstem revalvovat měnu. Zpřísnila měnovou politiku a upravila pásmo pro pohyb singapurského dolaru. Vůči americkému dolaru v reakci na tento krok posílila většina asijských měn.

Singapurská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí po sezonní úpravě a v přepočtu na celý rok tempem 32,1 procenta. To je vysoko nad odhady analytiků a je to i rekordní růst od roku 1975, kdy se tyto údaje začaly v Singapuru sledovat. Vláda také deklarovala, že ekonomika se z krize již zcela zotavila.  

„Singapurská ekonomika se zotavila z útlumu a my očekáváme, že v procesu oživení bude ještě pokračovat. Zároveň se ale zřejmě bude zvyšovat tlak na růst inflace,“ píše se ve sdělení centrální banky.

Na rozdíl od většiny centrálních bank ve světě má singapurská centrální banka zcela jiné postavení. Není centrální bankou v pravém slova smyslu, její název zní Měnový úřad Singapuru a měnovou politiku nestanovuje pomocí úrokových sazeb. Místo toho ovlivňuje kurz měny a podle potřeby posouvá fluktuační pásmo.

Krok singapurské centrální banky vyvolal okamžitou odezvu na devizových trzích po celém světě. Vůči americkému dolaru tak nezpevňuje pouze dolar singapurský, ale většina asijských měn.