Brusel volá po tvrdších sankcích za porušování rozpočtových pravidel EU

Brusel - Země, které opakovaně porušují unijní rozpočtová pravidla, by měly podle Evropské komise čekat tvrdší sankce. Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna by se nejspíš nejednalo o finanční pokuty, ale například o zastavení dotací EU. Zvýšit by se rovněž měl dohled nad hospodářských vývojem v jednotlivých členských státech eurozóny a EU. Komise by přitom měla zhruba v polovině května představit první návrhy opatření.

Členské státy EU by nyní neměly překročit hranici tří procent HDP v případě rozpočtového schodku. Ovšem tuto hranici porušuje v souvislosti s nedávnou krizí valná většina zemí včetně České republiky. Unie sice může již v současnosti za podobné chování sankce uložit, ale dosud tak nikdy neučinila. V případě eurozóny může dokonce některému z členských států uložit finanční sankce a v případě zemí, které eurem neplatí, může zastavit příliv dotací z unijních pokladen.

Olli Rehn, eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti

„Poslední vývoj v eurozóně, nejenom v Řecku, ukázal rostoucí a urgentní potřebu posílení koordinace hospodářské politiky v eurozóně a v celé Evropské unii. Tento krok by měl lépe zachytit případnou hospodářskou nerovnováhu a rozdíly v konkurenceschopnosti.“

Udělení pokut se v roce 2005 výrazně přiblížily Německo, Francie a Portugalsko, které i v době hospodářského růstu tříprocentní hranici překročily. Nicméně ministři financí EU a eurozóny nakonec sankce pro tyto země odmítli a naopak rozpočtová pravidla upravili tak, aby zohledňovala reformy a další výjimečné události, které se mohou do vývoje rozpočtu negativně promítnout. Evropská komise a EU na základě této výjimky v současnosti netrestá porušování rozpočtových pravidel s přihlédnutím na krizový vývoj hospodářství a financí ve členských státech.

Ekonomická krize
Zdroj: ČT24/flickr.com