Ekonomové předpovídají Česku na letošek 2procentní růst

Praha - Tuzemská ekonomika letos poroste až o dvě procenta a nezaměstnanost se zastaví už v létě na nižších hodnotách, než se původně očekávalo. Horší by to naopak mohlo být se státním dluhem, jehož financování se může prodražit už za pár měsíců. Taková je prognóza analytiků České spořitelny. Ekonomické předpovědi pro Česko se přitom stále zlepšují od loňského podzimu.

Názory analytiků

Martin Lobotka, analytik České spořitelny

„Hlavním důvodem, proč očekáváme takto silný růst, je jednak obnova zásob, které loni byly tím hlavním faktorem, který růstu ubíral. Samozřejmě je potom ve hře druhá věc - globální oživení.“

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

„Znatelně oživují naše vývozy do sousedního Německa, na které jsme velice silně navázáni. A Německo patří k těm zdravým tahounům eurozóny.“

Růst hospodářství pak přibrzdí i nezaměstnanost, která ještě podle nedávných odhadů měla přesáhnout jedenáct procent. „Nezaměstnanost v průměru v letošním roce nepřekročí 10 procent. Bude samozřejmě mírně narůstat v první polovině letošního roku, nicméně ve druhé polovině očekáváme zastavení nebo dokonce mírný pokles,“ uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Analýza České spořitelny ale nevyznívá jen pozitivně. Kritika se snáší na zadlužení státu. Náš rozpočet totiž podle ekonomů netrpí ani tak aktuálními, jako spíš dlouhodobými problémy. „Strukturální deficit, tedy deficit, který má ekonomika tak nějak v sobě, je relativně vysoký. Ten je už horší než průměr Evropské unie,“ dodal analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Evropský průměr strukturálních deficitů nyní činí pět procent HDP, v ČR se však jedná o šest procent. Tato hodnota je přitom vyšší, než mají mnohé státy, které jsou označovány za problematické - jako třeba Maďarsko, Itálie nebo Slovinsko.

Vydáno pod