Obdoby pražské Opencard se Jihočeši nedočkají

České Budějovice – V jižních Čechách zrušili projekt Opencard. Novou kartou měli místní i návštěvníci platit jízdné v hromadné dopravě, městské parkoviště a vstupné do muzeí či galerií. Výroba a provoz karet se ale kraji zdály moc drahé. Radní odmítli i schválenou evropskou dotaci. Potíže metropolitního projektu sehrály v rozhodování nemalou roli. Navíc je prý peníze, které by projekt spolykal, třeba investovat do reálné dopravy.

Hlavním a formálním důvodem zastavení projektu je příliš vysoká cena celého systému. „Pražská realizace projektu Opencard ukazuje, že s sebou může nést řadu problémů,“ uvádí náměstek hejtmana Jihočeského kraje Martin Kuba. „Pražský model a jeho výsledek je pro nás velké varování,“ doplňuje člen zastupitelstva Jihočeského kraje Petr Braný. Jihočeští politici však přiznávají, že v supervolebním roce také nechtějí riskovat. Navíc tvrdí, že v budoucnu budou k dispozici nové a patrně levnější technologie.

Projekty podobné pražské Opencard už v jižních Čechách fungují. Mezi nejdůležitějšími je mobil jako elektronická peněženka v Českých Budějovicích. Podle představitelů města rozhodně nejde o propadák. Lidé ale využívají jen základní funkce. „Dobře fungují SMS jízdenky, co trošku nenaplnilo naše očekávání, jsou datové jízdenky a parkovné,“ uvedla náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

I Písek zprovoznil systém, který se podobá Opencard. Jihočeská karta ale odmítnutím dotace nejspíš končí. Ke koncepci se radní chtějí vrátit nejdřív za dva až tři roky.

Vydáno pod