Nejvstřícnějším zaměstnavatelem postižených je hotel Imperial

Praha – Vítězem čtvrtého ročníku soutěže Stejná šance se stal Hotel Art Deco Imperial. Jde o klání zaměstnavatelů, kteří v běžném prostředí dávají práci handicapovaným. Další místa obsadily dvě školy, Gymnázium Nad Alejí a Metropolitní univerzita Praha. Handicapovaní mají mnoho potíží už v běžném životě, s hledáním práce je to ještě horší. A to přesto, že podle zákona musí firmy s více než 25 pracovníky zaměstnávat čtyři procenta zdravotně postižených.

Jan Vacek, který pracuje v knihově Gymnázia Nad Alejí

„Určitě to nebylo jednoduché, setkával jsem se dost často s odporem, v komerčních firmách chtěli, aby každý uměl anglicky a byl i pohybově zdatný.“

Firmy si mohou vybrat, buď zaměstnají handicapované, nebo mohou odebírat výrobky z chráněných dílen. Často se ale z této povinnosti raději vykupují, což jim zákon také umožňuje. To znamená, že do státní kasy ročně zaplatí 2,5násobek průměrné měsíční mzdy. To ale naštěstí vítěze soutěže nenapadlo a zdravotně postižené radši zaměstnal v úklidových pracích. „Začátky byly velmi těžké. Těm lidem se ze začátku musíte hodně věnovat. Dneska už vedle sebe máme rovnocenné partnery na práci,“ uvedla Běla Rýdlová z hotelu Imperial. Soutěže jako Stejná šance mají firmy k zaměstnání postižených motivovat.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Ředitel odboru politiky zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí Štefan Duháň

„O to víc bych ocenil tyto firmy, že bez toho, aniž bychom jim přispěli, byť jednou korunou, jsou ochotné zaměstnat lidi s handicapem a vytvořit pro ně podmínky, což není levná záležitost.“

Kromě úpravy přístupu do práce byla v soutěži hodnocena i vstřícnost vedení nebo účast postižených lidí na neformálních akcích. Nominovaná byla i Česká televize. Nevidomé občany zaměstnává například ve zvukové technice.