Béžová kniha Fedu hlásí oživení ve všech regionech USA

Washington – Americké ekonomice se pomalu blýská na lepší časy. Hospodářské oživení se v březnu a počátkem dubna rozšířilo do většiny regionů Spojených států. Slabé stavebnictví ale ekonomiku sráží opět dolů. Rozvrácené jsou taky rozpočty měst, států i federální vlády. Šéf centrální banky (Fed) Ben Bernanke proto vyzval zákonodárce, aby přišli s plánem na snižování rekordních rozpočtových deficitů, které ohrožují dlouhodobé zdraví ekonomiky.

Věrohodný plán omezování federálního schodku by podle Bernankeho posílil důvěru firem a spotřebitelů v další vývoj ekonomiky. Bernanke dnes také oznámil, že se úrokové sazby zatím zvyšovat nebudou, což se ihned odrazilo ve slabším dolaru k euru i japonskému jenu. Velmi nízko zůstanou sazby ještě dlouho, a to kvůli slabému oživení ekonomiky. Inflace prý v dohledné budoucnosti problémy americké ekonomice dělat nebude.

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke

„Další ekonomická expanze bude záviset na pokračujícím růstu soukromé finální poptávky.“ „Vypadá to, že se nacházíme na dráze mírného oživování a že riziko dvojitého poklesu, které jistě není zanedbatelné, je určitě nižší než před několika měsíci.“

Hospodářské oživení se v březnu a počátkem dubna rozšířilo do většiny regionů Spojených států a ekonomická aktivita vzrostla všude kromě oblasti kolem St. Louis. Maloobchodní tržby rostou a továrny zvyšují produkci, řada firem však ještě nezačala přijímat nové zaměstnance, uvedl Fed v pravidelné situační zprávě o stavu ekonomiky zvané Béžová kniha.

"Celková ekonomická aktivita mírně rostla ve všech distriktech Federálního
rezervního systému s výjimkou St. Louis, kde byla hlášená utlumená
ekonomická situace," uvedl Fed.

Americká ekonomika byla v recesi od konce roku 2007. Čtvrtletní pokles zažila ve čtyřech čtvrtletích za sebou a v loňském třetím čtvrtletí obnovila růst. Poslední údaje z trhu práce a maloobchodního sektoru naznačují další zlepšování, což signalizuje vzestup spotřebitelské poptávky, hlavního motoru americké ekonomiky.