Škoda Auto přesune výrobu Roomsteru do Vrchlabí

Mladá Boleslav - Výroba modelu Škoda Roomster bude přesunuta ze závodu automobilky v Kvasinách do Vrchlabí. Ke kroku by Škoda Auto měla přistoupit na konci roku. O plánovaném přesunu informuje dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář. V současnosti je totiž Vrchlabí nejméně vytíženým závodem firmy, vyrábí se tam jen Octavia Tour. O budoucnosti tohoto závodu se diskutovalo zvláště poté, co mu nebyla přidělena výroba jiného koncernového auta - malého rodinného vozu Up!, který se bude vyrábět v Bratislavě. V závodě nyní pracuje asi 1 000 lidí.

Roomster a jeho výroba by tak pomohla kapacity vrchlabského závodu vytížit. „Je to zatím jen jedna z uvažovaných variant, nicméně toto rozhodnutí ještě oficiálně nepadlo,“ uvedl odborářský předseda Jaroslav Povšík. Svařování a lakování Roomsteru by však zřejmě zůstalo v Kvasinách, protože tyto provozy ve Vrchlabí chybí a firma do nich zřejmě nebude chtít investovat. Nadále se tam budou vyrábět také modely Yeti a Superb.

Škodovka zřejmě přesune do Vrchlabí dosud tajný model

V současnosti panují spekulace také o tom, že ve Vrchlabí by se mohlo vyrábět zcela nové auto, které Škoda chystá. Jeho podoba je zatím tajná, mělo by se však svým charakterem zařadit mezi Fabii a Octavii. „Auto se stupňovitou zádí pod úrovní Octavie chystáme, intenzivně se nyní pracuje na jeho vývoji. Obvykle trvá vývoj auta zhruba dva až dva a půl roku a my jsme nyní zhruba v polovině. Termín zahájení výroby jistě včas oznámíme,“ prohlásil šéf Škody Reinhard Jung už v březnu.

V průběhu minulého týdne Škoda oznámila, že Roomster se bude ve druhém čtvrtletí vyrábět ve třech mimořádných ranních směnách v termínech 10. dubna, 24. dubna a 29. května. Yetiho a Superb čeká dokonce 12 mimořádných směn. Důvodem je větší poptávka po těchto autech na začátku roku.

Automobilce klesl v loňském roce čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy korun. Dodávky zákazníkům mírně vzrostly o 1,4 procenta na rekordních 684 200 vozů. Podle Junga by Škoda letos mohla dosáhnout dalšího prodejního rekordu.

Vydáno pod