Toyota zastavila prodej vozů Lexus GX 460 i mimo USA

Tokio - Japonská automobilka Toyota zastavila prodej vozů Lexus GX 460 i mimo Spojené státy. Reaguje tak na tvrzení vlivného časopisu Consumer Reports, podle kterého se vůz může při jízdě za určitých okolností převrátit. Mluvčí firmy uvedla, že Toyota dosud neobdržela od řidičů žádné zprávy o problémech, provede ale přísné bezpečnostní testy u všech svých sportovně-užitkových vozů (SUV).

Ve Spojených státech pozastavila Toyota prodej modelu Lexus GX 460 již ve středu. Mimo USA se model prodával pouze na Blízkém východě a v Rusku. Model vstoupil na trh před čtyřmi měsíci a jeho prodej dosáhl v USA 5 400 vozů a na Blízkém východě a v Rusku 580 vozů.

Podle firmy bude výroba vozů Lexus GX 460 vzhledem k pozastavení prodeje od pátku na devět pracovních dnů přerušena. Automobilka však neupřesnila, jak velkého počtu vozů se přerušení výroby dotkne.

O svolání Lexusu GX 460 automobilka zatím nerozhodla

Automobilka se prý ještě nerozhodla, zda model Lexus GX 460 svolá k opravě. „Nelze svolávat automobil, pokud na něm nenalezneme nějakou závadu, což se ještě nestalo,“ uvedla mluvčí firmy. Toyota podle ní dosud neobdržela od řidičů žádné zprávy o problémech, které popsal časopis.

Podle časopisu bezpečnostní riziko souvisí s elektronickým systémem kontroly stability. Testy podle časopisu ukázaly, že vůz se může při jízdě za určitých okolností převrátit. Časopis tak vydal k modelu verdikt „nekupovat“, což naposledy učinil v roce 2001 u modelu Mitsubishi Montero Limited.

Toyota se s problémy s kvalitou automobilů firmy dostala do středu pozornosti poté, co byla společnost kvůli potížím s nechtěným zrychlováním nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Za nechtěným zrychlováním stojí vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může zablokovat plynový pedál.

Do servisů zamíří i Mazda3

Také japonská Mazda dnes oznámila, že v Japonsku a Číně svolá zhruba 90 000 vozů Mazda3 (v japonsku známá jako Axela) k opravě problému s olejovou hadicí. Dodala, že by mohla svolat k opravě i dalších zhruba 190 000 vozů Mazda3, které prodala na jiných trzích, včetně Evropy.