Antimonopolní úřad zrušil tendr České pošty na nákup vozů za 300 milionů

Brno - Česká pošta hned tak nenakoupí plánovaný objem dodávkových aut. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž kvůli závažným pochybením tendr České pošty na jejich nákup s předpokládanou hodnotou 300 milionů korun zrušil. Pošta podle mluvčí Marty Selicharové s verdiktem souhlasí a akceptuje jej a zřejmě vypíše tendr nový. Proti rozhodnutí ÚOHS se ale odvolal vybraný uchazeč, firma podnikatele Antonína Charouze.

„Vzhledem k rozsahu pochybení nalezených v zadávací dokumentaci nemohl úřad přistoupit pouze ke zrušení rozhodnutí zadavatele o vyloučení jednoho z uchazečů. Pro zajištění transparentnosti musel zrušit zadávací řízení jako celek,“ prohlásil Rafaj.

Pošta podle Fiatu vypsala tendr Charouzovu Fordu na míru

ÚOHS zrušil tendr České pošty (zdroj: ČT24)

V prosinci loňského roku firma Fiat, jeden z vyřazených uchazečů o zakázku, zahájila s Českou poštou správní řízení. Podle dřívějších informací Hospodářských novin Česká pošta Fiat ze soutěže vyřadila kvůli právní kličce; vítězem tendru se stala firma podnikatele Antonína Charouze s dodávkami značky Ford.

Dle antimonopolního úřadu Česká pošta pochybila, když v zadávacích podmínkách stanovila, že se mohou v budoucnu měnit požadavky na technické parametry kupovaných vozů. Fakticky si tak prý vyhradila právo odebírat i vozidla jiných parametrů, než která byla vymezena v zadávací dokumentaci, míní Rafaj a dodává: „Toto ustanovení je zásadním porušením zákona o veřejných zakázkách a mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.“

Petr Rafaj, předseda ÚOHS

„V rámcové smlouvě uváděli, že se technické údaje mohou měnit. To je věc, která je netransparentní a diskriminační, poněvadž nakonec zadavatel, který si něco vyspecifikuje, může koupit úplně něco jiného, než měl ve specifikaci soutěže. A to prostě nejde.“

Pošta dále požadovala, aby uchazeči doložili seznam významných dlouhodobých zakázek na vozidla obdobného typu pro jednoho objednatele v letech 2006 až 2008. Požadavek na zakázky jednomu objednateli je ale podle antimonopolních úředníků v tomto případě nepřiměřený. Požadovanou kvalifikaci totiž mohl podle ÚOHS uchazeč splnit i tím, že by prokázal dodávky v daném období více firmám najednou.

Pošta chybovala i při způsobu posuzování nabídkové ceny

Navíc pošta chybovala i při způsobu posuzování nabídkové ceny, která měla obsahovat i cenu za 50 vozidel od každého ze sedmi typů požadovaných automobilů. Tento požadavek byl ale podle ÚOHS v rozporu s předpokládaným počtem odebraných vozidel, neboť u některých typů zadavatel předpokládá odebrání výrazně menšího počtu kusů.

V konečném důsledku může být cena za dva automobily jiná než cena za 50 vozidel, neboť se v ní nemusejí projevit množstevní slevy a jiné faktory. „Takto zvolené hodnotící kritérium tedy nevyjadřuje ekonomickou výhodnost nabídek,“ dodal Rafaj.

Během několika měsíců se jedná o další sporný tendr České pošty, neboť v prosinci kvůli pochybnostem sama zrušila tendr na úklidové práce za více než půl miliardy korun. Také tuto zakázku prověřoval antimonopolní úřad.

Vydáno pod