Tůma rezignoval na post guvernéra ČNB

Praha - Guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma dnes oznámil, že se k 30. červnu 2010 vzdává svého mandátu. Rezignační dopis předal prezidentu Václavu Klausovi už v úterý odpoledne. Šestiletý mandát měl Tůmovi původně skončit až 12. února 2011, stejně jako mandát většiny členů bankovní rady. Guvernér se ovšem domnívá, že časové oddělení obou obměn bude výhodnější pro stabilitu centrální banky.

„Moje dřívější odstoupení může přispět k plynulému předání vesla,“ uvedl Tůma.

12. února 2011 měly kromě Tůmy vypršet mandáty také viceguvernérovi Miroslavu Singerovi a dalším dvěma členům bankovní rady Pavlu Řežábkovi a Robertu Holmanovi. „I na základě podobné zkušenosti před šesti lety si uvědomuji, že pro Českou národní banku bude lépe, když období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady bude co nejkratší,“ prohlásil Tůma. Oddělení obměny guvernéra od změn na postech ostatních členů bankovní rady by považoval za rozumné i do budoucna.

Tůma ke své rezignaci dodal, že k ní mohl přistoupit právě nyní také proto, že Česká národní banka aktuálně nečelí žádné krizové situaci. „Pro mě osobně to znamená, že mohu o několik měsíců dříve začít přemýšlet o svém dalším profesionálním působení,“ podotkl.

Zatím není jasné, kdo odstupujícího guvernéra ve funkci nahradí. Na jmenování jeho nástupce má prezident Klaus dva a půl měsíce. Pokud do té doby s novým jménem nepřijde, pověří Tůma při svém odchodu řízením ČNB jednoho z dua viceguvernérů - Miroslava Singera nebo Mojmíra Hampla.

Tůma by se mohl uchytit v zahraničí

Oznámení Tůmovy rezignace zavdalo spekulacím, že má políčeno na jiný lukrativní post. Jako guvernér má ve své smlouvě ovšem zanesenu konkurenční doložku, podle které nesmí po dobu šesti měsíců poté, co ve funkci skončí, vykonávat žádnou práci, jež by byla v konfliktu s činností ČNB. Bankovní sektor je tak pro něj po dobu šesti měsíců uzavřený.

Tůma ale bez práce určitě nezůstane, jeho bohaté zkušenosti z centrální banky i z jiných finančních institucí z něj dělají velmi kvalifikovaného odborníka. Uchytit by se mohl například v zahraničí. „Já si myslím, že pro člověka, který odchází z postu guvernéra národní banky, jsou asi všechny tuzemské instituce málo,“ míní analytička ČT Libuše Bautzová, podle které by Tůma mohl aspirovat například na funkci viceprezidenta v nějaké nadnárodní instituci.

„To oficiální zdůvodnění je velmi slabé a všichni se budou ptát, jestli se pan Tůma nechystá na nějaký jiný úřad, nebo jestli to není výraz nesouhlasu s nějakou tendencí v české finanční politice,“ podotkl politolog a ekonom Petr Robejšek.

Tůma stojí v čele ČNB téměř 10 let

Zdeněk Tůma vystudoval obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické, kde po absolutoriu také nějaký čas pracoval. V roce 1986 nastoupil do Prognostického ústavu ČSAV jako vědecký aspirant.

V letech 1993 až 1995 Tůma působil jako poradce ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Tůma do centrální banky nastoupil v roce 1999 nejprve jako viceguvernér. Do funkce guvernéra ho prezident Václav Havel jmenoval v prosinci 2000, což vyvolalo nevoli vládní ČSSD i opoziční ODS v čele s Václavem Klausem. V únoru 2005 již Klaus v roli hlavy státu ovšem mluvil jinak a Tůmovi prodloužil mandát na další šestileté období.

O tom, že by mohl Tůma skončit ve funkci guvernéra ČNB ještě před vypršením mandátu, se hovořilo už loni na podzim v souvislosti s výběrem vhodného kandidáta na post eurokomisaře. Do funkce v Evropské komisi byl Tůma favoritem Jana Fischera. Nakonec ale úřad eurokomisaře připadl Štefanovi Fülemu.

Česká národní banka vykonává dohled nad českým finančním trhem. Určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank.

  • Zdeněk Tůma s Janem Fischerem autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/962/96190.jpg
  • Zdeněk Tůma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157873.jpg