Nejlepším zaměstnavatelem je Pfizer a Nutricia

Praha – Nejlepším zaměstnavatelem v Česku mezi velkými společnostmi je farmaceutická společnost Pfizer. Mezi malými a středními firmami se nejlépe pracuje pro společnost Nutricia, která se zabývá výrobou speciální výživy. Obě firmy se staly vítězi v pořadí už sedmého ročníku soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky v roce 2010, kterou pořádá poradenská firma Hewitt Associates.

Na druhém místě skončila mezi velkými společnostmi firma Microsoft, na třetím CeWe Color, na čtvrtém Ikea a na pátém Tchibo. U malých a středních podniků byla druhá společnost Cisco Systems, třetí Et netera, čtvrtá Aquasoft a pátá Oriflame.

Do studie se přihlásilo 58 společností z různých odvětví. O umístění nerozhoduje porota či subjektivní názor vedení, ani jméno, obor či velikost. Mezi nejlepší zaměstnavatele mohou podle Hewitt Associates patřit jen ty firmy, které mají vysokou motivovanost a názorovou shodu mezi manažery a zaměstnanci.

Nejlepší zaměstnavatel (zdroj: ČT24)

S krizí rostla motivace a ubylo absencí

„S krizí narostlo procento motivovaných zaměstnanců v českých firmách. Letošní studie nám loňské trendy zcela potvrdila, přestože 70 procent zúčastněných firem se přihlásilo poprvé. Počet motivovaných lidí ve firmách je v průměru 52 procent,“ komentovala letošní výsledky projektová manažerka studie Ludmila Novotná.

Nejlepší zaměstnavatelé mají podle ní o čtvrtinu více motivovaných zaměstnanců v porovnání s ostatními společnostmi na trhu. Nejlepší zaměstnavatelé vykazují prý proti průměru o 24 procent vyšší návratnost pro akcionáře a mají vyšší tržby na zaměstnance než zaměstnavatelé průměrní.

Lépe vycházejí také personální ukazatele, například nejlepší zaměstnavatelé mají průměrnou absenci z důvodu nemoci na zaměstnance šest dní, zatímco ostatní firmy se trápí s téměř dvojnásobnou absencí (10 dní).

Je zajímavé, že nejlepší zaměstnavatelé mají větší zastoupení žen jak ve vedení (25 procent), tak i ve středním managementu (34 procent), zatímco v ostatních společnostech jsou tyto poměry nižší (vedení 15 procent, střední management 28 procent).

Společnost Hewitt Associates, která je největší mezinárodní poradenskou a outsourcingovou firmou na světě, se zabývá problematikou řízení lidských zdrojů. Prostřednictvím více než 23 000 zaměstnanců působí ve 30 zemích světa. V Česku a na Slovensku pracuje 14 let.