Rychlejší inflace v Evropě potvrzuje oživení ekonomiky

Brusel – Inflace v Evropě v březnu citelně zrychlila. V eurozóně vyrostly spotřebitelské ceny meziročně o 1,4 procenta, v celé Evropské unii pak dokonce 1,9procentním tempem. Informoval o tom dnes evropský statistický úřad Eurostat. Rostoucí ceny jsou podle ekonomů dalším důkazem oživení evropské i světové ekonomiky.

V březnu loňského roku, kdy Evropu naplno zasáhla hospodářská a finanční krize, meziroční míra inflace v eurozóně činila 0,6 procenta a v evropské sedmadvacítce 1,3 procenta. V následujících měsících začaly ceny v zemích platících eurem dokonce vůbec poprvé v historii klesat.

Rychlejší růst spotřebitelských cen je v současnosti patrný i v případě meziměsíční inflace, která v březnu v eurozóně činila 0,9 procenta a v EU 0,7 procenta. V unii nicméně stále existují státy, kde ceny meziročně klesají, v současnosti je jich celkem pět. Nejvíce je tento trend patrný v Lotyšsku (-4,0 procenta), Irsku (-2,4 procenta) a v Litvě (-0,4 procenta). V devatenácti zemích naopak ceny rostou, nejvíce v Maďarsku.

Vydáno pod