Počet ruských miliardářů se loni zdvojnásobil, nejbohatší je Lisin

Moskva – Ruských miliardářů rapidně přibývá. V loňském roce se jejich počet podle časopisu Forbes téměř zdvojnásobil na 62 osob. Nejbohatším Rusem se stal 53letý ocelářský magnát Vladimir Lisin. Majitel společnosti Novolipetsk Steel loni více než ztrojnásobil svůj majetek na 15,8 miliardy dolarů, tedy téměř tři biliony korun. Na druhou příčku tak byl odsunut spolumajitel firmy Polyus a investiční banky Renaissance Capital Michail Prochodiv.

Nejvíce miliardářů je mezi těžaři ropy

Na třetí místo svým jměním dosáhl telekomunikační, maloobchodní a ropný magnát Michail Fridman. Čtvrtou příčku obsadil majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Typickým ruským miliardářem je zpravidla vlastník firmy, která těží ropu a zemní plyn, případně dobývá zlato a další kovy. Ceny ropy a dalších komodit v důsledku světové hospodářské krize prudce klesly. V loňském roce však začaly znovu růst, což přispělo k tomu, že se více než zdvojnásobila hodnota hlavního indexu ruské akciové burzy RTS. Celkový majetek stovky nejbohatších Rusů se proto loni rovněž více než zdvojnásobil na 297 miliard dolarů.

Vydáno pod