ČSA kvůli uzavírce provozu prodělají miliony

Praha – Uzavírka leteckého provozu na českém nebi a ruzyňském letišti bude stát ČSA podle jejich mluvčí Hany Hejskové desítky milionů korun. Omezení provozu totiž postihne tisíce pasažérů. Letecký provoz nad českým územím dnes utichl kvůli sopečnému prachu, který se šíří z Islandu do nitra kontinentu.

Mluvčí ČSA Hana Hejsková

„Kvůli uzávěrám v jiných evropských městech muselo být již v počátku dne zrušeno 20 dnešních letů, v důsledku uzavření pražského letiště neodletí dalších 80 letů.“

Aktualizovaný seznam zrušených letů mohou cestující sledovat na internetových stránkách aerolinií. ČSA na Ruzyni otevřely deset odbavovacích přepážek, kde cestujícím radí, jak se dostat do cíle po zemi. Z ochromeného letectví těží České dráhy, kterým se dnes v Praze na hlavním nádraží zvýšil zájem o mezinárodní jízdenky o desítky procent. Nejvíce lidí cestuje vlakem do Německa.

Rozhovor s Hanou Hejskovou (zdroj: ČT24)

Cestující ČSA si mohou letenky bezplatně přeložit na jiný termín, případně dostanou peníze zpět bez storno poplatků. Provoz na kontaktním centru firmy dnes narostl desetkrát oproti běžnému dni. Přestupujícím pasažérům, kteří v Praze na letišti uvízli, zaplatí dopravce ubytování.

Škody sčítá i další český dopravce, kterým je Travel Service. Ten dnes musel zrušit několik pravidelných letů, které provozuje pod značkou Smart Wings. I jeho cestující ale mohou žádat celou cenu letenky zpět nebo si mohou let bezplatně přeložit. 

Ředitel Evropského spotřebitelského centra ČR Tomáš Večl

„Pasažéři mají především právo na informace a právo na poskytnutí asistence, tedy na občerstvení, stravu a v nutných případech i na zajištění ubytování. Dále mají cestující možnost výběru mezi refundací ceny letenky při zrušení letu nebo přesměrováním do jejich cílové destinace, pokud je to možné.“

Cestující však nemají právo na finanční kompenzaci v případě zrušení či zpoždění letu, neboť řádění živlů nemohou letecké společnosti předvídat.