Poslanci chtějí zrušit tendr Lesů ČR

Praha/Hradec Králové – Poslanecká sněmovna dnes vyzvala vládu, aby zrušila výběrové řízení státního podniku Lesy ČR (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva. Podmínky tendru kritizovali zejména zelení a lidovci, podle nich například poškozují malé a střední firmy, které by se o zakázku chtěly ucházet. Výběrové řízení již začátkem března pozastavil antimonopolní úřad.

„Kdo chtěl slyšet a pochopit skutečnou pravdu, ten ji pochopil. Vše ostatní LČR považují za politický boj, kterého se nechtějí a nebudou účastnit,“ řekl tiskový mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Dosud LČR kritiku odmítaly a tvrdily, že tendr je v pořádku a podle zákona. Protože jsou tendry Lesů ČR v současné době pozastavené předběžným opatřením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), považuje ministerstvo zemědělství debatu o jejich zastavení v tuto chvíli za bezpředmětnou.

Poslanci dnes podpořili všechny vznesené návrhy vůči vládě a Lesům ČR. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda kromě jiného navrhl, aby vláda zaručila, že pravidla zakázky neumožní vznik monopolu na straně dodavatelů lesních prací a aby garantovala, že projekt podpoří malé a střední firmy.

Lesy ČR a jejich tendr (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství na jednání nedorazil

Bod týkající se hospodaření a tendru státních lesů navrhl na program schůze předseda Strany zelených Ondřej Liška. Ministr zemědělství (MZe) Jakub Šebesta, který má státní lesy ve svém resortu, se z dnešního jednání sněmovny omluvil. To vyvolalo údiv některých poslanců. Občanský demokrat Libor Nowak prohlásil, že ho přístup vlády i ministra Šebesty „děsí“. Další kritiku sklidila vláda za to, že k tomuto bodu neposkytla žádnou zprávu.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška:

„Podle našeho názoru se jedná o tunel na státní lesy.“

Ministerstvo se ohradilo proti výroku Lišky o tunelování Lesů ČR. Podle odboru komunikace MZe Huga Roldána svědčí Liškovo vyjádření o jeho naprosté neznalosti problematiky tendrů na lesní práce ve státních lesích. „MZe považuje takovéto vyjádření za snahu zviditelnit se v předvolebním čase za každou cenu,“ uvedl Roldán.

Lesy ČR dosud k soutěži uváděly, že je v souladu se stanoviskem ministerstva zemědělství a striktně se řídí příslušnými ustanoveními zákona o veřejných zakázkách, lesním zákonem a dalšími souvisejícími právními předpisy. Tvrdily, že o principech řízení se vedla otevřená diskuse se všemi zainteresovanými stranami včetně ÚOHS. Podnik také upozornil, že tendr kvůli jeho pozastavení antimonopolním úřadem nebude možné včas dokončit, a hrozí tak, že od 1. ledna příštího roku nebude mít zajištěnou těžbu v jím spravovaných lesích.

Vydáno pod