Goldman Sachs prý podváděla, investory připravila o miliardu dolarů

New York – Jedna z nejvýznamnějších investičních bank Goldman Sachs prý podváděla. Americké úřady ji viní z podvodů na investorech, jejichž hodnota se podle všeho může vyšplhat až na jednu miliardu dolarů, tedy přes 18,5 miliardy korun. Podle ekonomů má teď Goldman Sachs před sebou nejspíš těžkou právní bitvu. Její akcie ztrácejí a táhnou dolů i zbytek trhu.

Před soud se banku snaží dostat americká Komise pro cenné papíry (SEC), která v této souvislosti obvinila i jednoho z viceprezidentů banky. Komise ústav viní ze způsobu, jakým vytvářel a následně prodával obligace CDO (collateralized debt obligation), což jsou sofistikované finanční deriváty odvozené od hypotečních úvěrů.

Hodnota CDO, které Goldman Sachs prodával, se odvíjí od toho, jak si vedou další cenné papíry kryté hypotečními úvěry horší kvality. V tomto konkrétním případě šlo o hypotéky vydávané k nákupu domů a dalších obytných nemovitostí. Komise uvádí, že tyto papíry zřejmě stály investory víc než miliardu dolarů.

Akcie Goldman Sachs okamžitě po zveřejnění zprávy odepsaly přes sedm procent hodnoty, později klesly až na 164 dolarů a vykazovaly propad kolem 15 procent. Dow Jonesův index ztrácel skoro procento, Nasdaq Composite asi 1,2 procenta, index S&P 500 více než 1,3 procenta.

Goldman Sachs je přední investiční bankou a klíčovým hráčem na Wall Street. Před finanční krizí bylo na Wall Street podobných bank pět, krizi ale přežily pouze dvě. Goldman Sachs je jednou z nich.