Hospodářská komora má výtky k programu ODS

Praha – Hospodářské komoře na programu ODS vadí, že zatím neuvádí jasné datum přijetí eura. Pochyby vzbuzuje také omezování schodků rozpočtu, pokud by se kvůli tomu snížily investice státu. Tyto výtky zazněly u kulatého stolu, kam si podnikatelé postupně zvou všechny politické strany. Podnikatelé a ODS našli společnou řeč nad většinou bodů z předvolebního programu. Pro Hospodářskou komoru byly hlavním tématem daně.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel:

„Samozřejmě je důležité, že nebudou zvyšovat daně. To je jedna věc. A další důležitá věc je, že podle toho, co jsme se dnes dozvěděli, bude diskuse o pružnějším zákoníku práce.“

„Má-li se v této zemi zvyšovat životní úroveň, tak se může zlepšovat jedině díky tomu, že soukromé podnikatelské subjekty budou mít dobré podmínky. Nové pracovní příležitosti v této zemi vytvoří pouze soukromý podnikatelský sektor,“ hájí program lídr ODS Petr Nečas.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Menší radost ale u komory vzbuzuje fakt, že Petr Nečas v příštím volebním období ještě nechce platit eurem. „V tuto chvíli konsolidujeme veřejné finance, do roku 2017 chceme mít vyrovnané rozpočty a pak se rozhodne, poté co budeme splňovat všechna Maastrichtská kritéria,“ vysvětluje Nečas.

Otazníky jsou i kolem investic

Rozpačitě se podnikatelé tvářili i na plánované rozšíření definice malého a středního podniku. Teď jsou to firmy do 25 zaměstnanců, hranice by se ale mohla posunout na padesát. „Je to špatně v tom směru, že současná legislativa Evropy, která umožňuje si šáhnout na evropské fondy, tak tam je hranice 25,“ dodává Kužel.

A otazník se podle Hospodářské komory vznáší i nad investicemi státu. Kdyby totiž priorita ODS (snižování deficitu rozpočtu) měla dopadnout například na budování infrastruktury, přijali by to podnikatelé podle vlastních slov jen se skřípěním zubů.

Vydáno pod