Toyota svolá k opravě 870 tisíc vozů Sienna

Detroit - Japonská automobilka Toyota Motor svolá ve Spojených státech a Kanadě 870 tisíc malých dodávkových vozů Sienna k opravě problému s držákem rezervní pneumatiky. Oznámila to v noci na dnešek firma. Potvrdila rovněž výsledky testů časopisu Consumer Reports, které odhalily existenci bezpečnostního problému u vozů Lexus GX 460. Prodej těchto vozů bude obnoven až po odstranění problému.

Svolání vozů Sienna se týká automobilů vyrobených v letech 1998 až 2010, u kterých hrozí koroze držáku rezervní pneumatiky. Podle automobilky se tak může stát, že rezervní pneumatika vypadne na silnici.

Toyota tento týden pozastavila prodej sportovně-užitkových vozů Lexus GX 460, protože testy vlivného časopisu Consumer Reports ukázaly, že vůz se může při jízdě za určitých okolností převrátit. Časopis vydal k modelu verdikt „nekupovat“, což naposledy učinil v roce 2001 u modelu Mitsubishi Montero Limited.

Problémy s kvalitou automobilů firmy Toyota se dostaly do středu pozornosti poté, co byla společnost kvůli potížím s nechtěným zrychlováním nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Za nechtěným zrychlováním stojí vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat.

Americká vláda minulý týden obvinila Toyotu ze zatajování problémů s vadnými plynovými pedály a navrhla firmě rekordní pokutu 16,4 milionu dolarů (zhruba 300 milionů Kč). Podle zpráv japonských médií firma hodlá pokutu zaplatit. Mluvčí automobilky nicméně uvedl, že rozhodnutí zatím nepadlo. Na případné odvolání má firma čas už jen do 19. dubna.

Toyota kvůli bezpečnosti stahuje v USA z prodeje vozy Lexus GX 460
Zdroj: ČTK/AP/Pat Wellenbach