Sopka narušila dovolenou řadě turistů

Praha – Počet českých turistů, kteří se kvůli erupci sopky na Islandu nemůžou dostat včas z Česka na dovolenou nebo ze zahraničí domů, se pohybuje kolem patnácti tisíc. Ze zahraničí se kvůli zastavené letecké přepravě nedostanou do České republiky desítky tisíc turistů. Vyplývá to z odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Řada cestovních kanceláří chystá pro své klienty kompenzaci, přestože na to nemají klienti ze zákona nárok.

Z řad klientů cestovních kanceláří se zastavení letů podle mluvčího AČCKA Tomia Okamury dotklo celkem asi 3 tisíc lidí. Z toho u cestovní kanceláře Exim Tours se na dovolenou v plánovaném termínu nedostalo asi tisíc klientů, přibližně stejný počet lidí si pobyt podle ředitele Exim Tours Jana Koláčného v zahraničí prodlouží. Turistům, kteří v zahraničí zůstanou nedobrovolně déle, uhradí Exim Tours náklady na pobyt. Podobně se zachová i CK Fischer.

Složitější je to u klientů, kterým se kvůli pozdějšímu odletu do zahraničí zkrátí dovolená. Exim Tours jim nabídne kompenzaci například v podobě kvalitnějších a dalších služeb, než jaké měli původně zaplacené. CK Fischer jim může poskytnout náhradu podle mezinárodního ITQ kodexu. V tomto případě bude ovšem podle mluvčího společnosti Daniela Plovatky záviset výše náhrady například na délce nerealizované dovolené a ceně nebo typu zájezdu.

V situaci, kdy klientům zkrátila dovolenou takzvaná vyšší moc, kterou je právě také erupce islandské sopky, nemají lidé za kratší dovolenou zákonný nárok na vrácení peněz, připomněl Okamura.