Řádění sopečného vulkánu se šplhá do stovek milionů

Praha – Česká republika přichází každým dnem zastaveného leteckého provozu o 120 až 150 milionů korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných propočtů analytické společnosti Mag Consulting. Nepříznivá situace se podle společnosti výrazně dotkne všech leteckých společností, letišť, hotelů, restaurací a dalších poskytovatelů služeb v cestovním ruchu. Kolaps evropského a transatlantického letového provozu způsobený vulkanickým prachem z islandské sopky trvá už čtvrtý den.

„Pokud by byl výpadek letecké dopravy delší než pět dní, byl by výpadek v celoročních příjmech ze zahraničního cestovního ruchu nenahraditelný,“ uvedl šéf Mag Consulting Jaromír Beránek. Kolaps evropského a transatlantického letového provozu trvá už čtvrtý den.

Ředitel divize plánování letového provozu Petr Fajtl řekl, že celkové škody, které způsobilo přerušení dopravních letů v Česku, zatím vyčísleny nejsou. „Na příští týden ta předpověď není příznivá, očekává se od pondělí silné proudění od Islandu, takže pokud sopka bude dál kouřit, tak celý příští týden ještě budou potíže,“ dodal Fajtl.

Kvůli zastavenému leteckému provozu Česká pošta nevypravila do zahraničí na pět tun listovních zásilek, přes tisíc balíků a více než čtyři tisíce zásilek typu EMS. „Všechny zásilky jsou připravené k okamžité expedici a budeme je vysílat hned, jak bude letecká přeprava obnovena,“ uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová. Kolik přesně dopisů a pohlednic nebylo do zahraničí včas vypraveno, nelze podle Selicharové určit. Pošta listovní zásilky nepočítá, ale váží.

Letadlo
Zdroj: ČTK/AP/Peter Morrison