Opel s odbory naplánoval konec belgické továrny

Antverpy - Německá automobilka Opel se s odbory dohodla na podmínkách plánovaného ukončení výroby ve své továrně v belgických Antverpách. Propuštěným zaměstnancům bude vyplácet odstupné 144 tisíc eur, tedy asi 3,6 milionu korun na osobu. Počítá se ale také například s předčasnými odchody zaměstnanců do důchodu. Z Belgie se chce Opel stáhnout nejpozději do konce letošního roku.

„Společně jsme vypracovali vyrovnaný návrh, který ještě musí schválit zaměstnanci,“ uvedla mluvčí antverpské továrny. Odsouhlasení návrhu zaměstnanci je nicméně pokládáno za jistou věc. Opel hodlá pro továrnu, která dnes poskytuje obživu zhruba 2 600 zaměstnancům, ještě do konce září hledat nového investora. Pokud se neobjeví žádný zájemce, bude závod do konce roku uzavřen.

„Restrukturalizační opatření musí začít ihned. Zhruba 1 250 pracovníků musí závod co nejrychleji opustit, nejpozději koncem června,“ píše se v návrhu. Zbývající pracovníky bude Opel zaměstnávat maximálně do konce roku. Pokud se nenajde žádný investor, který by je převzal, opustí závod stejně jako předtím jejich kolegové za podmínek uvedených v dohodě.

Záměr uzavřít v rámci restrukturalizace Opelu antverpskou továrnu ohlásila mateřská společnost General Motors už v lednu. GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Restrukturalizace povede k zániku celkem 8 300 pracovních míst. Dohromady přitom Opel v Evropě zaměstnává zhruba 50 tisíc lidí.

Protesty zaměstnanců Opelu
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst
Vydáno pod