Úřady v Německu a Británii se chystají vyšetřovat Goldman Sachs

Frankfurt nad Mohanem - Regulační úřady v Německu a Británii se chystají vyšetřovat americkou banku Goldman Sachs, kterou americké úřady obvinily z podvodu na investorech. Úvahy o vlastní žalobě na Goldman zveřejnila německá banka IKB, která se stala první evropskou obětí hypoteční krize v USA kvůli cenným papírům od americké banky.

Už v pátek vznesla americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinění na Goldman Sachs, že před investory zatajila střet zájmů, když jim prodávala balíky rizikových hypoték sestavené firmou, která poté sázela na pokles těchto cenných papírů. Banka však nařčení z pochybných praktik vehementně odmítá a hodlá se s komisí utkat v právním boji.

Úřad pro regulaci německého finančního sektoru BaFin bude od amerických kolegů žádat informace, aby zjistila, jaké jsou možnosti vyžadovat od Goldman Sachs kompenzace za vysoké ztráty banky IKB Deutsche Industriebank. Banka se ocitla v roce 2007 na pokraji bankrotu a musela ji zachraňovat vláda, protože utrpěla ztrátu 150 milionů dolarů (2,8 miliardy korun) z hypotečních dluhopisů koupených od Goldman Sachs.

V současnosti IKB prověřuje veškeré finanční transakce, které vedla před krizí. Navíc zřejmě bude zvažovat proti Goldman Sachs právní kroky, avšak zatím pro to nemá žádné podkladové materiály.

Goldman Sachs i v hledáčku britských úřadů

Okolnosti amerického obvinění Goldman Sachs zkoumá také Britský úřad pro finanční služby FSA. Především zjišťuje, zda je ze strany britských úřadů zapotřebí nějaké reakce.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy uvedla, že se nezaměřuje pouze na Goldman Sachs a vyšetřuje, zda pochybné kontrakty, které klamou investory, zařizovaly i další banky. Mezi bankami zapojenými do prodeje hypotečních kontraktů, které způsobily investorům miliardové ztráty a staly se jádrem finanční krize, byly například německá Deutsche Bank a švýcarská UBS, napsal dnes list The Wall Street Journal. SEC podle listu Financial Times zaslala požadavek na informace o prodeji rizikových balíků dluhopisů CDO dále britské Barclays nebo švýcarské Credit Suisse.

Goldman Sachs
Zdroj: ČT24/Goldman Sachs