Češi šetří za elektroniku nákupem na internetu

Praha – Koupit si spotřební elektroniku na internetu se vyplatí. Podle statistiky internetového srovnávače cen Heureka.cz totiž právě toto zboží letos zlevnilo v internetových obchodech nejvíce. Oproti loňsku se tímto způsobem dá elektronika zakoupit o třetinu levněji. Naopak ceny mobilních telefonů nebo dámského oblečení a bot na internetu rostly.

Nejvíce letos zlevňovaly satelity, jejich ceny spadly o 36 procent. Set-top boxy zlevnily o 30 procent, plazmové televize o 19 a stolní počítače o 18 procent. Zhruba třetinový pokles ceny pravděpodobně ovlivnilo zavedení digitálního vysílání, na které se lidé připravili už loni. „V letošním roce musejí výrobci a prodejci na již poměrně dobře vybavené české domácnosti útočit hlavně nižšími cenami,“ uvádí navíc Tomáš Hodboď z Heureka.cz.

Ne vše se ale na internetu kupovat vyplatí

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Naopak až čtyřprocentní meziroční nárůst ceny v prvních třech měsících letošního roku na internetu zaznamenaly mobilní telefony. Na český trh byly totiž uvedeny dražší dotykové typy, o které je mezi Čechy velký zájem.

Dubnový průzkum společnosti Mediaresearch uvádí, že na internetu už nakupovalo 95 procent Čechů, kteří mají internetové připojení. Nejvíc lidé utráceli za počítače.