Brno si na investice půjčí až tři miliardy korun

Brno – Brno bude část investic plánovaných pro příští roky platit z úvěru od Evropské investiční banky (EIB). Dnes schválený úvěrový rámec městu umožní v příštích třech letech půjčku ve výši tří miliard korun. Letos to má být maximálně 1,7 miliardy. Půjčka prošla hlasy koaličních stran vedených ČSSD. Opoziční ODS se většinou zdržela.

Brněnský rozpočet potřebuje posilu

Investiční rozpočet Brna podle primátora Romana Onderky (ČSSD) potřebuje posílit. Loni totiž ve srovnání s očekáváním klesly příjmy města o tři čtvrtě miliardy korun. Letos to podle Onderky bude 800 milionů korun. Město navíc splácí dluhy z minulosti, loni se splátka blížila miliardě, což je asi desetina ročních příjmů města.  

Zastupitel Martin Prchal (ODS)

„Otázkou ale je, jestli podmínky, které nejsou dořešené, by z těchto levných peněz neudělaly drahé peníze.“

Podle důvodové zprávy, kterou zastupitelé dostali, je úvěr výhodný. „Vzhledem k tomu, že cílem EIB není tvorba zisku, ale podpora rozvoje, lze konstatovat, že zdroje od EIB jsou vždy výhodnější než od bank fungujících na komerčních principech,“ uvádí materiál. Kromě nižších úrokových sazeb je podle dokumentu výhodou i to, že EIB nepožaduje žádné další poplatky například za uzavření a vedení smlouvy. Nabízí i dlouhou dobu splatnosti, v případě Brna až 25 let. Konkrétní úrokové sazby však smlouva zatím neobsahuje. Banka je městu bude nabízet před jednotlivými vlnami půjček. Radnice se potom rozhodne, zda podmínky přijme.

Brno si za peníze postaví i koncertní sál

Brno bude z úvěru platit například Janáčkovo kulturní a kongresové centrum, rekonstrukci haly Rondo a polikliniky Zahradníkova. Peníze může využít také na refinancování starších úvěrů.