IKEA zákazníkům nabízí hotové domy

Berlín – IKEA už řadu let prodává nábytek, který lze sestavit jediným imbusem. Pomáhá tak lidem, kteří si chtějí co nejrychleji vybavit svůj byt. Nedávno přišla s novou výjimečnou myšlenkou – stavebnicových domků. Kdo má zájem na tom, aby co nejrychleji začal bydlet ve svém, objedná si od prodejny hotový domek. Musí ale počítat s tím, že za stejnou cenu by si pořídil identickou stavbu ze solidních cihel.

Švédský nábytkářský gigant vyvinul dům BoKlok spolu se stavební společností Skanska. Jde o jednoduchou a moderní stavbu za rozumnou cenu. Těmi se IKEA odjakživa chlubí a své firemní krédo levných a lehce sestavitelných výrobků si snaží udržet i u svých montovaných domků. Jeden podstatný rozdíl tu ale je - zatímco nábytek si musí každý sestavit, BoKlok se dodává už hotový.

„Je to světlý a přátelský dům, šitý na míru potřebám jeho obyvatel. Koupelna pro hosty pojme i pračku a sušičku. Pod schody zas vzniklo praktické odkladiště. A je tu i samostatná šatna,“ vysvětlila Sabine Žoldová z německé prodejny IKEA. Novinka už přilákala své první zájemce. Domky vyrostly na předměstí hesenského Wiesbadenu v Německu a prodávat se začnou 17. dubna. Dalších třicet chce postavit Offenbach a o dodávku se hlásí i Frankfurt.

Stavebnicový domek od IKEy (zdroj: ČT24)

Domek přijde na více než čtyři miliony korun

Z hlediska výrobce nábytku jde o chytrý tah. Domek BoKlok je postavený na míru skříním, umyvadlům nebo postelím z firmy IKEA a funguje jako veliký obal na firemní produkty. Vzorové objekty navíc slouží jako jeden velký showroom. Méně přátelská je jeho cena, montovaný domek přijde na 180 až 250 tisíc eur, tedy minimálně na 4,5 milionu korun. IKEA doufá, že osloví hlavně ekologicky orientované klienty. Nízko energetické domky využívají podle výrobce pouze přírodní a ekologicky šetrné materiály.

Jako většina výrobků firmy IKEA, i domky BoKlok nabízejí nejrůznější varianty. Zájemci si je můžou pořídit s balkonem či terasou, jednotlivě nebo v rámci většího obytného komplexu. Své tažení zahájil BoKlok už v roce 1997 ve Švédsku. Od té doby se rozšířil nejen po Skandinávii, ale také třeba do Británie. Svou invazí do Německa se přiblížil i k české hranici. U sousedů se jich zatím prodalo na čtyři tisíce.

  • Stavebnicový domek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158730.jpg
  • Dětský pokoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158733.jpg