Ceny solární energie budou klesat, rozhodli senátoři

Praha - Senát dnes otevřel cestu ke snižování výkupních cen elektřiny ze slunečních elektráren. Energetický regulační úřad bude moci v budoucnu měnit cenu meziročně o víc než pět procent. Novela, která to umožní, nyní putuje k podpisu prezidentovi. Zákon má pomoci zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky a žádostem o připojení do rozvodné sítě.

Obchod se solární energií se v Česku stal velkým byznysem. Počet solárních elektráren roste a počáteční investice jsou stále vysoké. To vše by ale mělo skončit, protože od příštího roku by měly výkupní ceny sluneční energie klesat strměji, a to i o více než pět procent za rok.

Vladimír Tošovský, ministr průmyslu a obchodu:

„Každý zásah, který proti současnému stavu uděláme, je lepší, než neudělat nic.“

V současnosti zvýhodňuje stát fotovoltaiku způsobem, že stanovil vyšší výkupní ceny než z jiných zdrojů. Ruku v ruce s tímto krokem ale nastal prudký pokles cen fotovoltaických zdrojů, což zvýšilo jejich atraktivitu pro investory. Rychlý nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů zároveň vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout. Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský přitom již loni varoval, že vzniklá situace vede ke spekulativním blokacím připojovacích kapacit na úrovni distribučních soustav.

Novelu podpořili senátoři napříč politickým spektrem

Novela, která umožňuje snížení výkupních cen elektřiny ze slunce, našla v Senátu podporu bez ohledu na stranickou příslušnost. Senátoři ve svých vystoupeních současný stav podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů silně kritizovali. „Včera bylo pozdě,“ prohlásil Tomáš Jirsa (ODS). „Podle mého názoru jde o velký tunel,“ tvrdí Vladimír Dryml (ČSSD). Senátor a starosta Božího Daru Jan Horník varoval, že u menšího hotelu se 40 lůžky by elektřina po dokončení všech plánovaných fotovoltaických zdrojů podražila o desítky tisíc korun.

Velmi energického odsouzení se podpoře elektřiny ze slunce dostalo od
senátora ODS Jaroslava Kubery. Nejprve citoval zprávu z médií o skandálu ve Španělsku, kde provozovatelé solárních elektráren údajně vyráběli
„sluneční“ elektřinu i v noci, a to pomocí osvětlení poháněného dieselovými
generátory. Pak dodal, že Češi by mohli být ještě vynalézavější a jít mnohem dál, třeba tak, že si vezmou proud přímo ze sítě, a pak ho dodají za vyšší cenu zpět.