V Česku už je více než stovka automatů na mléko

Praha - Automaty na čerstvé mléko zažívají v Česku boom. Podle Agrární komory jich je už víc než stovka. Mléčné automaty začaly v tuzemsku rychle přibývat od loňského podzimu. Farmářům se to, zdá se, vyplatí. Při přímém prodeji mléka zákazníkům totiž utrží zpravidla víc než dvojnásobek, než když ho prodají mlékárně. Pro čerstvé mléko si už můžete dojít na 109 místech v zemi. V některých městech - třeba v Ostravě, Brně nebo Českých Budějovicích - dokonce ke dvěma a víc automatům. Masivně se zabydlují v blízkosti nákupních center a nádraží.

„Kvóta přímého prodeje stoupla na 10 000 tun, což už je docela významné. Je to čtyřikrát tolik, než tomu bylo původně,“ řekl Michal Němec, výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského. Stále víc farmářů nabízí taky mléko přímo ze dvora. V automatech se litr prodává za 15 korun i více, zatímco od mlékárny zemědělci dostanou kolem 7 korun. To podle nich stále nepokrývá ani výrobní náklady.

Do začátku ale musí investovat. Pořizovací cena stroje se pohybuje ve statisících korun. „Pro zemědělce a zvláště pro malé producenty je to jednoznačně přínos, protože realizace je v jiných cenových relacích,“ podotkl Němec.

Automaty na mléko zažívají v Čechách boom (zdroj: ČT24)

Státní veterinární správa už připravuje novelu, která by přímý prodej surového mléka v zákonech ukotvila. Stávající legislativa totiž na zemědělce v tomhle ohledu prakticky nepamatuje. K prvním připomínkám by ji mohla předložit do půl roku. Kdy se ale dostane na stůl nově zvoleným poslancům, jde těžko odhadnout.

Vydáno pod