Banky po celém světě by mohly odvádět dvě daně na boj s krizí

Londýn - Mezinárodní měnový fond navrhuje dvě nové daně pro bankovní sektor, které by měly zajistit prostředky k hrazení nákladů na budoucí finanční krize. S odvoláním na dokumenty fondu pro vlády skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 o tom informoval internetový server BBC.

Návrh fondu počítá se zavedením tzv. finančního příspěvku na stabilitu. Tato daň by měla mít zpočátku jednotnou sazbu. V budoucnu by se ale sazba mohla eventuálně měnit. Dále chce fond uvalit také daň na zisky a odměny v bankách.

Kromě bankovních domů by nové daně měly platit také pojišťovny, hedgeové fondy a další finanční instituce, přestože se do současné finanční krize zapojily mnohem méně než banky. Podle Mezinárodního měnového fondu to má zabránit tomu, aby banky překlasifikovaly své nynější aktivity do jiných služeb, a vyhnuly se tak placení daní.

Daně pro bankovní sektor jsou přijímány rozporuplně

Názory na to, do jaké míry mají banky nést náklady finančních krizí, se značně různí. Britský ministr financí Alistair Darling návrhy fondu přivítal. „Chceme, aby byly návrhy dohodnuty co nejdříve,“ uvedl Darling, jenž by se měl tento týden zúčastnit setkání ministrů financí a centrálních bankéřů G20 ve Washingtonu. „Domnívám se, že je šance na dosažení dohody,“ dodal. Pro uvalení daně na banky jsou také Německo nebo Francie.

Další národy, mezi nimi například Kanada, ovšem uvalení jakýchkoliv nových daní na banky odmítají. Obávají se totiž dopadů, které by to na bankovní sektor mohlo mít.