Ekologické organizace mají plán pro českou energetiku

Praha - Jak by se měla v příštích desetiletích proměnit česká energetika, o tom by měla napovědět konference ekologických organizací. Zelená energie, nízkoenergetické hospodářství, obnovitelné zdroje energie - s takovými hesly přichází ekologické organizace. Tvrdí, že chtějí představit dynamický plán s propočty, jak by zelené inovace a nové odvětví mohly v příštím období proměnit českou energetiku, a tak snížit nejen závislost na uhelných dolech, ale také srazit dovoz ropy a zemního plynu na polovinu.

„Plán je založený na investicích do vylepšování energetické efektivnosti české energetiky, aby ekonomika během několika desetiletí postupně začala vyrábět více a zajišťovala lepší životní standard s menší spotřebou energie,“ vysvětluje programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

"Na západě to není nic inovativního, připravují to ministerstva. V Česku je ta debata posunutá trochu jinak. Například ale zateplování má velký potenciál, říká odborník na energetiku Petr Holub. Zároveň upozorňuje na to, že uhlí dojde během desítek let.

Rozhovor s Petrem Holubem a Vojtěchem Koteckým (zdroj: ČT24)

Petr Holub, odborník na energetiku:

„V horizontu padesáti až sto let musíme uvažovat o velmi účinné ekonomice, která bude z větší části zásobována obnovitelnými zdroji.“

Produkce Temelína je na vývoz, vyvážíme svoje životní prostředí. Argumenty, že nebude dostatek elektřiny, jsou liché. Využívat uhlí je potřeba s vysokou účinností, říká Holub. Zároveň nepotvrdil, že by jeho včerejší odvolání z funkce ředitele sekce odboru udržitelné energie souviselo s rekonstrukcí elektrárny Prunéřov. „Paní ministryně má právo odvolat ředitele bez udání důvodu z hodiny na hodinu a využila toho,“ řekl Holub.