Ode dneška soutěží podnikatelé o post firmy a živnostníka roku

Praha – Dnes ráno odstartoval už 5. ročník podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Cílem soutěží je podpora malého a středního podnikání v Česku. Loňským vítězem se stala společnost Farmet a hoteliér Lukáš Pytloun. Zájemci se mohou přihlásit nejpozději do konce června. Soutěžící však mohou přihlásit i jejich zákazníci. Nedílnou součástí soutěže je i anketa Absurdita roku, která má poukázat na nejnesmyslnější administrativní povinnosti, které ukládají podnikatelům české úřady.

Soutěžící změří své síly nejprve v krajských kolech. O vítězi se tak rozhodne až 2. prosince v celorepublikovém finále. „Přineslo nám to velmi mnoho. Důležité je, že jsme získali velké vnitřní zadostiučinění, získali jsme samozřejmě i s tím spojenou mediální podporu,“ uvádí majitel loňské vítězné firmy Farmet Karel Žďárský.       

Loni byla nejabsurdnější povinnost fyzioterapeutů mít v ordinaci lednici

Kdo bude letos Živnostníkem roku? (zdroj: ČT24)

Velké oblibě se těší i anketa Absurdita roku. Loni si anticenu vysloužilo nařízení pro fyzioterapeuty. To jim ukládá povinnost mít v ordinaci dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a ledničku. Některé absurdity už byly díky projektu zrušeny. „Zásluhou ankety Absurdita roku se podařilo například odstranit knihu jízd,“ říká mluvčí soutěže Michal Kaderka.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu vlastně přišlo s tou soutěží. Cítíme se jako garanti podnikatelů i ve vládě, aby i ostatní ministerstva byla schopna snižovat a myslet na podnikatele, to znamená zjednodušovat legislativu,“ uvádí náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.