ČEZ a E.ON se utkají v boji o zakázku pro železnici

Praha – Do výběrového řízení na dodavatele elektřiny pro českou železnici se přihlásily dvě společnosti, ČEZ a E.ON. Obě firmy dnes svou účast v tendru potvrdily. České dráhy jména firem nezveřejnily, sdělily ale, že dostaly dvě nabídky. Předpokládaná cena zakázky je 2,4 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty, smlouvu chce podnik uzavřít na dobu od letošního července do konce roku 2011. Vítěz by měl být znám do konce května.

Dráhy budou podle takzvaného francouzského modelu dodávat elektřinu i všem ostatním dopravcům na české železniční síti. Je to zásadní změna poté, co s koncem loňského roku vydala z dodavatelského řetězce státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Změnu umožnil zákon loni, dráhy a další dopravci si od ní slibují výraznou úsporu nákladů.

Dopravci dlouhodobě kritizovali SŽDC a tvrdili, že prodává elektřinu výrazně dráž, než kolik činí ceny na burze. České dráhy od ledna odebírají proud přímo od firmy ČEZ, která byla narychlo vybrána ve zkráceném tendru. Nyní dráhy hledají definitivního dlouhodobého partnera. „Dráhy jsou dlouhodobě náš významný zákazník, a tak je samozřejmé, že máme zájem, aby tomu tak bylo nadále,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Vydáno pod