Do pololetí 2011 by měl klesnout poplatek za volání na mobily o 45 procent

Praha - Volání v rámci mobilních sítí jednotlivých českých operátorů by mohlo dále klesat. Do července 2011 totiž Český telekomunikační úřad (ČTÚ) plánuje snížit poplatek, který si mezi sebou platí operátoři, o 45 procent na 1,08 korun za minutu. V současnosti si za minutu platí 1,96 korun. Navíc poplatek za hovor na pevnou linku klesne o 5,5 procenta na 34 respektive 17 haléřů za minutu pro silný a slabý provoz.

ČTÚ zahájil výrazné snižování poplatku již loni. Za nedostatečné zlevňování jej v minulosti kritizovala Evropská unie. Ještě na začátku minulého roku si operátoři platili 2,99 korun za minutu. V koncových cenách se ale snížení zatím příliš neprojevilo. Podle firem koncové ceny zahrnují vedle poplatků i další náklady, například investice, při vyrovnaném provozu mezi mobilními sítěmi se navíc vyruší příjmy z poplatků.

Podle Jana Lodla, odborníka na telekomunikace, by měl pokles propojovací ceny mít vliv i na cenu hovorů, ale realita je bohužel jiná: „V řadě zemí bych vám jednoznačně řekl, že ceny poklesnou. Ale v Česku jsme například byli svědky toho, jak od 1. ledna poklesly (propojovací) ceny zhruba o 20 procent, a přesto ke snížení cen hovorů nedošlo. U některých operátorů jsme dokonce zaznamenali mírné zvýšení cen.“

Rozhovor s Janem Lodlem (zdroj: ČT24)

Jan Lodl, odborník na telekomunikace

„Poplatky postupně klesají už dva roky, kdy se ČTÚ rozhodl, že je bude v určitých fázích snižovat. Je ale otázkou, co to udělá s konečnou cenou hovorů. Na to, co nám účtuje operátor, to v podstatě žádný vliv nemá.“

Podle rozhodnutí regulátora se postupné snížení poplatku uskuteční ve třech krocích. Od letošního července cena klesne na 1,66 korun za minutu, od ledna příštího roku pak bude 1,37 korun a od července 2011 se sníží na 1,08 korun za minutu.

PPF plánuje rozjezd nového komunikačního operátora

Společnost Mobile Services, která spadá do skupiny PPF Petra Kellnera, podle dnešní Mladé fronty Dnes plánuje rozjezd telekomunikační služby v síti jednoho z nynějších velkých operátorů. Podle dobře informovaných lidí z telekomunikační branže zjišťují manažeři Mobile Services možnosti spolupráce s mobilními operátory a možnosti rozjetí takzvaného virtuálního mobilního operátora. Tedy takového, který by využíval prostředky a kapacity nynějších sítí.

V Česku se vyskytuje řada firem, které fungují na tomto principu, žádná z nich však své služby nesmí nabízet mimo určenou uzavřenou skupinu lidí a nemá statut operátora. Plány PPF v telekomunikační branži podle deníku potvrzuje i to, že do čela Mobile Services PPF povolala z Moskvy Igora Přerovského, někdejšího viceprezidenta pro značku a komunikaci operátora Oskar - předchůdce Vodafonu.

Ke svým telekomunikačním plánům se však PPF nechce vyjadřovat. „Prozatím vám skutečně nemohu sdělit nic konkrétního,“ uvedl Přerovský. Několik na sobě nezávislých zdrojů z branže však potvrdilo, že jeho spolupracovníci již s nabídkou spolupráce kontaktovali velké mobilní operátory. Dohoda však zatím nebyla uzavřena.

Vydáno pod