Rusko se vrátilo na trh eurobondů, získalo 5,5 miliardy dolarů

Londýn/Moskva - Po 12 letech vynucené přestávky dnes Rusko opět vstoupilo na mezinárodní trhy dluhopisů. Moskva získala emisí eurobondů (dluhopisů vydaných na západoevropském trhu) 5,5 miliardy dolarů (asi 104 miliard korun). Přitom poptávka překročila nabídku téměř pětkrát. Ruská emise byla podle analytiků úspěšná, třebaže v důsledku řecké dluhové krize se mezi investory rozšířila nechuť k riziku. Po dluhopisech z nových tržních ekonomik je však mezi investory velká poptávka.

Vydán byl pětiletý dluhopis s úrokem 1,25 procentního bodu nad výnosem odpovídajících amerických vládních dluhopisů v objemu dvou miliard dolarů a dále desetiletý dluhopis za 3,5 miliardy dolarů s přirážkou 1,35 bodu. Úroky ruských dluhopisů by tak měly dosáhnout 3,80 a 5,13 procenta. Ovšem poptávaný objem nabízených dluhopisů překročil 25 miliard dolarů.

Rusko naposledy využilo mezinárodních finančních trhů k získání peněz v roce 1998, brzy nato se však propadlo do finanční krize a částečně pozastavilo splácení svých závazků. „Od roku 1998 uběhla dlouhá doba a je tady velká spousta peněz,“ uvedl fondový manažer.

Investoři považují Rusko za perspektivního dlužníka a jeho pozici podporují vysoké ceny ropy, mimořádně nízký státní dluh a rozpočtová disciplína. Premiér Vladimir Putin tento týden slíbil reformovat veřejné finance, aby splnil cíl snížit rozpočtový deficit do roku 2012 ke třem procentům HDP.