Goldman Sachs se brání obvinění z podvodu, prý je zpolitizované

New York – Generální ředitel americké banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein v telefonních hovorech s klienty ostře útočí na americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), která banku obvinila z podvodu, jenž investory stál zhruba miliardu dolarů. Jednání komise považuje Blankfein za čistě politicky motivované. Podle britského listu Financial Times to signalizuje, že se proti obvinění hodlá banka důrazně bránit a na vyrovnání s přiznáním viny nepřistoupí.

Blankfein se intenzivní protiaktivitou snaží předejít dojmu, že by Goldman Sachs byla něčím vinna, hodlá chránit firemní pověst a zabránit nedůvěře a odchodu klientů a obchodních partnerů. „Byl velmi útočný. Říká, že vláda jim jde po krku, že na ně vede útok a že celé to je pouze politika,“ řekl Financial Times nejmenovaný klient banky, jemuž Blankfein telefonoval.

Blankfein sice o otázce možného mimosoudního vyrovnání s komisí nemluvil, podle klientů blízkých bance se však Goldman Sachs těší na soud. „Budou zřejmě tvrdě bojovat a doufat, že se očistí,“ uvedl jeden zdroj. Banka si již najala známého právníka i nedávného právního poradce Bílého domu, což jsou zjevné známky přípravy na boj.

Jak měl podvod investorů probíhat?

SEC obvinila banku v pátek z toho, že investorům v roce 2007, těsně před propuknutím hypoteční a později úplné finanční krize, zatajila podstatnou informaci o jednom derivátu na rizikové hypoteční dluhopisy - syntetickém kontraktu CDO, který umožňoval investorům sázet na růst nebo pokles podkladového aktiva. Jeho sestavování se účastnil manažer hedgeového fondu John Paulson, který měl v úmyslu vsadit si na pokles. Podle SEC to měli ostatní investoři vědět, což se nestalo. Obvinění vyvolalo velkou mediální bouři a otřesy na finančních trzích v celém světě.

Goldman Sachs: Jsme nevinní

Goldman Sachs namítá, že nešlo o žádný cenný papír určený běžným investorům, nýbrž sofistikovaný produkt pro profesionální investiční firmy. Paulson na sázce vydělal díky následnému všeobecnému propadu trhu bydlení miliardu dolarů, zatímco ostatní investoři stejnou sumu prodělali, a to včetně samotné Goldman Sachs, která si na růst hypotečních dluhopisů vsadila stejně jako většina ostatních.

Známkou politického charakteru celé kauzy je podle listu The Wall Street Journal fakt, že politicky dosazená SEC hlasovala při rozhodování o podání civilní žaloby na Goldman Sachs nejtěsnějším poměrem 3:2. „To je v tak významném případě velmi vzácné stranické rozdělení a další důkaz slabého právního základu kauzy,“ napsal list. Podle něj je pravděpodobné, že skandální obvinění mělo jednak vyjít vstříc plánům demokratů na rychlé schválení rozsáhlé reformy finanční regulace, ale zejména zakrýt další obrovské selhání SEC v případu miliardového podvodníka Allena Stanforda - komisi zde podobně jako v případu nejznámějšího defraudanta Bernarda Madoffa trvalo řadu let, než vůbec začala vyšetřovat.