Podle soudu nemá rejdařství EVD nárok na odškodné za mělké Labe

Praha - Rejdařství EVD - Sped neuspělo ani u Městského soudu v Praze jako druhé instance ve věci odškodnění za špatné plavební podmínky na Labi, pražský soud tak potvrdil rozhodnutí obvodního soudu a neuznal nároky společnosti. Firma žádá po státu přes 170 milionů korun. Rejdařství podá dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky. Dnešní soud se týkal škod z roku 2004.

„Jsem zklamaný. Je běžné, že existuje více právních názorů, ale tady se popírají fyzikální zákony,“ prohlásil šéf EVD - Sped Lukáš Hradský. Tomu se mimo jiné nelíbí, že podle soudu bude muset uhradit téměř 200 000 korun ministerstvu jako právní výdaje.

Firma vede po roce 2004 i jiné soudní pře o další stamiliony korun, kde zatím nebylo rozhodnuto ani v prvním stupni. Podobně vysoké částky žádají i další lodní společnosti, například ČSPL. Ovšem u soudů zatím vždy slavil úspěch stát, který využívá služeb kanceláře Weil, Gotshal & Manges.

Za předmět sporů platí špatné plavební podmínky na Labi již řadu let. Jde především o plavební stupně v nejobtížnějším úseku u hranic s Německem. Jejich stavbu podporuje ministerstvo dopravy, proti jsou naopak ekologové a ministerstvo životního prostředí.

Lodní provoz na Labi
Zdroj: ČT24