V Česku žádná krize nebyla, shodli se čeští top manažeři

Praha – Česko v uplynulém roce neprodělalo žádnou velkou ekonomickou krizi, o které se bouřlivě píše a hovoří. Spíše než ekonomickou krizí, prochází krizí morálky. V panelové diskusi při anketě Manažer roku 2009 se na tom dnes shodli vrcholní představitelé českého byznysu. Podle některých si nejen Česko, ale celý západní svět zvyklo na blahobyt a vysoký standard. V momentě, kdy z něj mají lidé jen o malinko slevit, se hned hovoří o krizi.

„Už dva roky nemohu zaparkovat před žádným obchodním centrem, ani ve Slaném, kde máme čtyři pohromadě a je nás tam 17 tisíc obyvatel, takže z toho usuzuji, že až taková bída není,“ míní generální ředitel společnosti Linet a vítěz ankety Manažer roku 2009 Zbyněk Frolík.

Stejného názoru je také generální ředitelka firmy CHOVSERVIS Petra Škopová. „Mnoho lidí si zvyklo, že může mít každé dva, tři roky nové auto. Když se musí trošku uskrovnit, tak to začnou vnímat, jako že je krize. V jižní Africe si určitě myslí, že krize je úplně něco jiného,“ podotkla. Lidé se podle ní měří a porovnávají podle bohatství a hmotných statků, které nashromáždili, nikoliv podle kvality svého ducha a osobnosti. Proto je potřeba spíše hovořit o krizi morálky, kdy nás korupce a honba za krátkodobým ziskem dostaly do problémů.

Manažer roku - panelové diskuse (zdroj: ČT24)

Lidé ztratili ostražitost, proto mluví o krizi

Výkyvy hospodářského cyklu se v české i světové ekonomice pravidelně opakují. Doposud nikdy se však o běžných výkyvech nehovořilo jako o krizi. Podle Ludmily Petráňové, předsedkyně představenstva Lumen Energy, není na vině ani tak strmý propad ekonomiky a oslabení poptávky, jako spíše to, že se firmy s nimi neumí vyrovnat. Ztratily totiž ostražitost. A zdaleka to není jen problém podniků, i na některých vyhláškách ministerstva průmyslu a obchodu je prý vidět, že netvoří záchrannou síť, že nepočítají s tím, co by se mohlo přihodit.

„Já si myslím, že ztráta citu pro reálné nebezpečí je pro celé lidstvo nesmírně nebezpečná, protože všichni předpokládají, že to bude tak jako teď, všechno funguje a máme se dobře,“ uvedla Petráňová.

Krize je spíše zástěrka

I když se o hospodářské krizi podle většiny manažerů nedá hovořit, problémy Česko ale přeci jen má. „Řadu problémů, které máme, jsme si zavinili sami a jsou spíše strukturálního charakteru, čehož důkazem je obrovským způsobem rostoucí veřejný dluh,“ zdůraznil Frolík.

„Myslím si, že v 21. století jsme se dopracovali do situace, kdy si politici myslí, že mohou všechno ovládat, že mohou ovládat život ostatních. Možná přestali být skromní, možná přestali mít zpětnou vazbu a stát nohama na zemi,“ shledala Škopová.

Na prvním místě je tak podle českých manažerů třeba vzdát se pýchy a představ o vlastní všemocnosti; vyvarovat se korupci a nemorálním praktikám. Jen tak se můžeme vrátit nohama zpět na zem a vymanit se z toho, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize.