Rating Řecka se sype jako domeček z karet

New York/Atény - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila hlavní rating Řecka na stupeň A3, zatímco dosud jeho závazky hodnotila stupněm A2. Moody's reaguje na zprávy, že Řecko má veřejné finance v ještě horším stavu, než se předpokládalo. Tak slabý rating, jaký má Řecko, byl přitom v eurozóně až donedávna těžko představitelný.

Moody's uvedla, že vývoj v Řecku dál pozorně sleduje a nevyloučila, že ve snižování ratingových známek bude pokračovat. S každým takovým snížením ale Řecku narůstají náklady na obsluhu dluhu, protože investoři se řídí právě ratingem. Moody's upozorňuje na riziko, že Atény možná budou platit za nové úvěry víc, než agentura dosud předpokládala. Vláda rekordně zadlužené země eurozóny sice tvrdí, že jí z problémů pomůže překlenovací úvěr, který může čerpat. Investoři přesto dál od řeckých aktiv utíkají.

Podle Moody's existuje značné riziko, že Řecko nebude schopno své dluhy stabilizovat, dokud nepřistoupí na další zdražení nových úvěrů. Řecká vláda ale už dávno upozornila, že sazby z nových úvěrů není schopna dlouho akceptovat.

Řecko je na tom špatně, říká šéf MMF

„Je jasné, že situace Řecka je velmi vážná. Neexistuje žádný jednoduchý způsob, žádné snadné řešení, kterým by to bylo možné rychle vyřešit,“ zdůraznil ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Nový rating A3 je čtyři stupně nad spekulativním pásmem, kam ratingové agentury většinou řadí nespolehlivé země, kde existuje vysoké riziko státního bankrotu. Tak špatný rating není v zemích platících eurem vůbec obvyklý.

Na začátku dubna znovu snížila rating Řecka také konkureční agentura Fitch, a to dokonce o dva stupně. Hodnocení země se v jejích statistikách dostalo už jen krok od potupné spekulativní kategorie. Navíc agentura upozornila, že rating velkého jihoevropského dlužníka může padat i nadále.

Snížení ratingu oslabilo euro

Na snížení ratingu Řecka ihned zareagovalo i euro. Během dnešního odpoledne kleslo až na 1,3260 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od loňského května. „Trh má obavy ohledně schopnosti Řecka získat peníze,“ komentoval vývoj na měnových trzích analytik Michael Woolfolk ze společnosti BNY Mellon. Řeckopotřebuje do konce května sehnat zhruba deset miliard eur na refinancování dluhů, zaplacení úroků a financování rozpočtového deficitu.

Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: ČT24
Vydáno pod