G20 se radí, jak napravit banky

Washington – Do hlavního města Spojených států se sjíždějí ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny G20. Ještě před jarním zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky chtějí zajistit, aby země spolupracovaly a postupovaly při reformě bankovního sektoru koordinovaně.

Před nejednotným a nepromyšleným postupem varoval ve čtvrtek šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Podle něj státy účinně omezí riskantní praktiky bank, jen když si budou hlídat, že postupují stejným směrem. „Neznamená to ale, že potřebujeme všude naprosto stejný typ regulace. Je ale potřeba vyvarovat se rozporuplných kroků, které by vytvářely další problémy,“ zdůraznil Strauss-Kahn.

Fond tento týden navrhl dvě nové bankovní daně, které by měly zabránit riskantnímu chování bank. Tvrdě proti se postavila pouze Kanada, ostatní země tuto myšlenku přivítaly.

Ministři G20 se scházejí ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Strauss-Kahn také vyzval skupinu G20 ke spolupráci na opatřeních, kterými by se napravila nerovnováha světové ekonomiky, kdy státy jako Čína mají obrovské přebytky a bohaté státy deficity. Fond se bojí, aby výsledkem těchto rozdílů nebyla další krize.

Vydáno pod