Za alkohol a cigarety vydá Čech dvakrát tolik co průměrný Evropan

Praha – Více než 7,5 procenta ze svých příjmů zaplatí Češi za alkoholické nápoje a tabák. Je to víc než dvojnásobek toho, co v poměru ke svému platu vydá průměrný občan Evropské unie. Naopak výdaje za bydlení jsou v České republice pod evropským průměrem. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Za alkohol, tabák a narkotika vydali Češi v roce 2008 měsíčně 7,6 procenta svých příjmů. Průměr EU 27 byl jenom 3,4 procenta. Češi na tom ale zdaleka nejsou nejhůře. Nejvíc, 9,9 procenta příjmů, stojí tyto návykové látky Maďary. Naopak nejmíň, 2,6 procenta, za ně zaplatí v Itálii.

Náklady na bydlení, vodu, energii a paliva si v Česku vyžádaly 21,8 procenta příjmů, což je jen lehce pod průměrem všech členských států EU. Ten činí 22,1 procenta. Nejvíc se bydlení prodraží Švédům, které stojí 26,6 procenta jejich příjmů. Naproti tomu u obyvatel Malty zabírá stejná položka jen necelých 12 procent rodinného rozpočtu.

Relativně dražší než v Evropě jsou v Česku potraviny. Průměrný Čech za jídlo zaplatí 16,3 procenta platu, průměrný Evropan jen 12,9 procenta. V porovnání s Evropou Češi šetří na zdraví a vzdělávání, za které vydají 2,8 procenta a 0,7 procenta. Průměr EU je 3,5, respektive 1,1 procenta.