Chudobou trpí milion Čechů

Praha - V Česku žije skoro milion lidí v chudobě, tedy těch, ktěří mají nedostatek jídla, nezávadné vody a oblečení. Podle české pobočky Evropské sítě proti chudobě jim systém sociálních dávek slouží jen k zachování života. Česko v rámci Evropského roku proti chudobě na zlepšení situace chudých vyčlenilo 12,5 milionu korun na 12 projektů.

Chudobou nejvíce trpí právě invalidé a dlouhodobě nemocní, nezaměstnaní, samoživitelky a senioři. Nemohou si dovolit dovolenou, večeři v restauraci, ale třeba ani Coca-Colu. „Chudoba se dá vyjádřit tím, že já jako chudý člověk si nemohu dovolit to běžné, co patří k životu ostatních lidí,“ říká předsedkyně Evropskě sítě proti chudobě ČR Milena Černá.

Často se do chudoby lidé propadnou kvůli dluhům. Cesta zpátky nahoru je těžká. „Vždycky se dá něco vyřešit. Na druhou stranu některé příběhy jsou až tak brutální a vyřešit je není až tak jednoduché,“ uvádí Martin Kovalčík, terénní pracovník organizace Člověk v tísni.

Ti, kterým se to podařilo, nyní předávají své zkušenosti dál. Přispějí jimi ke zpracování celoevropské strategie pro boj proti chudobě pro následující dva roky.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)