OP Prostějov zase o krok blíž bankrotu: Zřejmě oseká výrobu

Brno – Oděvní podnik Prostějov dál balancuje na hraně bankrotu. Aby se z něj zachránil, nevyhne se dalšímu propouštění. Nyní zvažuje, že uzavře svůj závod v Jeseníku, v němž pracuje zhruba 300 lidí, a zmenší závod v Prostějově. Je to jedna z možností, jak výrazně snížit náklady, a udržet tak podnik v provozu. O dalším osudu OP dnes jednají věřitelé. Jednání však komplikují jejich neshody a fakt, že soudce Jan Kozák vyloučil největšího věřitele – Českou spořitelnu – z rozhodování o budoucnosti podniku. Tvrdí, že banka má na podnik příliš silné vazby. ČS totiž využila svého práva jako většinového zajištěného věřitele a navrhla do nového výboru sama sebe - a také si dala hlas a tím se do výboru zvolila.

Oděvní podnik má zakázky do konce dubna, zákazníci nyní čekají na to, jak dopadne dnešní jednání věřitelů. „V současné době jsou zajištěny zakázky na květen naplňující kapacitu pouze ze zhruba 30 procent,“ informoval insolventní správce firmy Jaroslav Svoboda. „Je zvažováno ukončení provozu v Jeseníku a zachování části provozu v Prostějově,“ podotkl.

Záchranu OP komplikují neshody věřitelů

Vstup Petra Malého (zdroj: ČT24)

Věřitelé se na dalším postupu v boji o záchranu podniku zatím neshodli. Dnes odpoledne jednání uvízlo na mrtvém bodě. Věřitelé se dohadovali o svých pravomocích. Zasáhl také soudce Jan Kozák, který rozhodl, že Česká spořitelna, byť je největším věřitelem, nemá mít právo rozhodovat o budoucnosti OP Prostějov, a to z toho důvodu, že z úvěrových smluv vyplývá, že spořitelna fakticky ovládá oděvní podnik a že s ním vytváří koncern.

Na Českou spořitelnu útočí také menší věřitelé podniku. Vytýkají jí, že ve skutečnosti neusiluje o reorganizaci. Používá ji prý pouze jako zastírací manévr a usiluje o to, aby OP Prostějov skončil v konkurzu.

Spořitelna s rozhodnutím soudce nesouhlasí a považuje jej za smutný precedens. Podle právního zástupce banky je trest za to, že je největší věřitel a bránila svá práva, absurdní.

OP může zachránit restrukturalizační plán některého z věřitelů

OP Prostějov dluží zhruba 1,6 miliardy korun. Největší výrobce textilu v zemi je od ledna v úpadku, v březnu mu soud povolil reorganizaci. Vedení firmy ale od plánu jej předložit posléze odstoupilo, protože nesehnalo peníze na provoz. Do začátku července ale mohou s vlastním návrhem přijít věřitelé. Doposud zatím s plánem na záchranu firmy nikdo nepřišel, podniku tak hrozí, že skončí v konkurzu.

O plán stála původně Česká spořitelna, která je největším věřitelem firmy. Soud ji ale v březnu nejmenoval do věřitelského výboru a banka od plánu upustila. Podala kvůli tomu sice námitku na podjatost soudce k vrchnímu soudu, ten jí ale nevyhověl.

Česká spořitelna
Zdroj: ČT24