Lidé věří ekonomice víc než před rokem

Praha - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v dubnu meziměsíčně zvýšila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s březnem vzrostl o 3,4 bodu. Ve srovnání s nízkou hodnotou v dubnu 2009 je souhrnný indikátor důvěry o 14 bodů vyšší. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila o 5,2 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se v dubnu proti březnu zvýšil o 2,9 bodu. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce je důvěra podnikatelů o 13,8 bodu vyšší. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu, v obchodě i ve službách. Ve stavebnictví se naopak snížila. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

V průmyslu se v dubnu hodnocení současné celkové ekonomické situace proti březnu nezměnilo. „Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se výrazně zlepšilo. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v dubnu zvýšilo také a dosáhlo 80,1 procenta,“ uvedl ČSÚ. Celkově se důvěra v průmyslu v dubnu meziměsíčně zvýšila o 5,3 bodu. Proti nízkým hodnotám v minulém roce je o 25,3 bodu vyšší.

Ve zpracovatelském průmyslu se očekává pokles investic

Důvěra v ekonomiku roste (zdroj: ČT24)

Z šetření o investiční činnosti vyplývá, že ve zpracovatelském průmyslu dotázaní očekávají pro rok 2010 ve srovnání s rokem 2009 mírný pokles investic, a to o tři procenta. „Půjde přitom převážně o obnovu výrobních zařízení, méně pak o rozšíření výrobních kapacit a pořízení nových technologií. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v dubnu oproti minulému měsíci zlepšilo,“ uvedl ČSÚ. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v dubnu oproti minulému měsíci zlepšilo. Hodnocení celkové poptávky mírně kleslo. Celkově se důvěra ve stavebnictví snížila o tři body a je o devět bodů nižší než před rokem.

Utěšeně stoupá i důvěra v obchodě

V odvětví obchodu se v dubnu ve srovnání s březnem zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v dubnu také zvýšily. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně zvýšila o 1,4 bodu a je o šest bodů nižší než loni v dubnu. Ve vybraných odvětvích služeb se v dubnu ve srovnání s březnem nezměnilo hodnocení současné ekonomické situace. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci zvýšila o jeden bod a v meziročním srovnání je o 5,6 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry je ve srovnání s nízkou hodnotou v dubnu 2009 o 14,7 bodu vyšší. Z šetření mezi spotřebiteli v dubnu vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zlepšení celkové ekonomické situace a mírné zlepšení své finanční situace. „Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v dubnu oproti minulému měsíci snížil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil,“ uvedl ČSÚ.