Práce pro vysokoškoláky je dost, často ji ale berou maturantům

Praha – Vysokoškoláci se nemusejí bát, že by nesehnali zaměstnání. Situace na pracovním trhu je jim momentálně nakloněna. Stále více firem má dokonce zájem o čerstvé absolventy vysokých škol, kteří nejsou zatíženi kulturou jiných firem. I oni ale musejí počítat s nižším nástupním platem nebo s tím, že nastoupí na méně kvalifikovanou pozici.

Postavení vysokoškoláků na trhu práce je v Česku jedno z nejlepších v Evropě. „Je to proto, že vysokoškoláků je u nás pořád ještě málo a vzhledem k tomu, že zvlášť po vstupu do Evropské unie se naše ekonomika začala rychle vyvíjet, vznikalo mnoho nových pracovních míst pro vysokoškoláky,“ vysvětluje ředitel střediska vzdělávací politiky Univerzity Karlovy Jan Koucký.

Lépe jsou na tom uchazeči s čerstvým diplomem. Firmy totiž v poslední době radikálně mění své nároky. Zatímco dřív měl vedle absolventa ucházejícího se o zaměstnání jednoznačně větší šanci vysokoškolák s praxí, dnes se situace otáčí doslova o 180 stupňů. „Ekonomika začíná oživovat a volných pracovníků na trhu práce ubývá, proto firmy opět začínají oživovat svůj zájem o pracovníky, kteří jim mohou nabídnout nezatíženost různými pracovními zlozvyky a firmy si je tak mohou vychovat k obrazu svému,“ popisuje specialista pracovního portálu Jobs.cz Ondřej Mysliveček.

Studio 6: Práce pro vysokoškoláky (zdroj: ČT24)

Není to ale jediný důvod, proč jsou teď absolventi v kurzu. Recese ještě přece jen neskončila a tržby firem nejsou to, co dříve. Nespornou výhodou absolventů je tak to, že jsou výrazně levnější než zkušení zaměstnanci.

Pokud jde o jednotlivé profese, nejlépe jsou na tom absolventi technických oborů. „Absolventi humanitních a ekonomických škol se musí po trhu rozhlížet šířeji a vybírat si často i práci mimo svůj obor,“ podotýká Ondřej Mysliveček. Naproti tomu zůstává výhodou pro absolventy ekonomických škol v průměru vyšší nástupní plat, než mají technici.

Horší práce za méně peněz

Situace absolventů přesto není tak růžová, jak by se mohlo na první pohled zdát. O práci se sice bát nemusí, musí ale počítat s nižším platem, než by dostali ještě před dvěma lety. Navíc začínají často obsazovat místa, která dřív patřila středoškolákům. V podstatě tak vytlačují maturanty z trhu práce. Je to dáno i tím, že vysokoškoláků v Česku rychle přibývá.

Tento efekt důvěrně znají na západ od našich hranic. Ve Francii nebo Německu totiž nastal boom vysokoškoláků už před lety. V tamní společnosti to tehdy způsobilo problémy, vysokoškolské vzdělání totiž ztratilo na své exkluzivitě. Absolventi univerzit tak začali běžně brát místa asistentů, nákupčích nebo prodejců. „To se stane nepochybně i u nás. Proto je velice důležité odlišit praktické a kratší vysokoškolské vzdělání od toho klasického dlouhého univerzitního a je třeba něco udělat s rozdělením na bakalářské a magisterské programy,“ zdůrazňuje Jan Koucký.

Nabídka vysokoškoláků bude za několik let s největší pravděpodobností převyšovat poptávku a shánět práci s vysokoškolským diplomem bude těžší. Naopak se zdá, že bude v Česku nedostatek řemeslníků. Učňů v řemeslných oborech totiž stále ubývá, práce pro řemeslníky je ale naopak stále víc. Lidé s výučním listem se tak do budoucna budou moci těšit na vyšší platy.

Práce v kanceláři
Zdroj: ČT24