Slovenské dálnice nejspíše citelně podraží

Bratislava - Projekty PPP tedy partnerství soukromého a veřejného sektoru výrazně prodraží stavbu slovenských dálnic. Analytici se po dlouhém přetahování s vládou dostali k uzavřeným smlouvám a spočítali, že stát zaplatí o 30 miliard korun víc. Chtějí, aby předražené projekty skončily. Ministerstvo dopravy to ale odmítá.

Protest proti soukromému financování dálnic vyprovokovala varovná analýza, kterou provedli novináři ekonomického týdeníku Trend. Ti vypočítali, že stavba soukromými subjekty nebude levnější, jako to tvrdila Ficova vláda, ale naopak dražší až o miliardu. Redaktoři Trendu pak nový způsob výstavby dálnic označili za cestu do pekla.

Ján Kovalčík, analytik ekonomického týdeníku Trend

„Největší veřejná zakázka v dějinách Slovenska bude předražená o více než 40 procent. Navíc vláda dodatečně zmírnila termíny a dálnice se budou stavět o půl roku až rok více, než jak se původně plánovalo.“

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy se ale útokům ze strany Trendu brání. „Stojíme si za všemi kroky, které byly vykonané. Informace, které zazněly, jsou zkreslené a zavádějící,“ zdůraznil Stanislav Jurikovič, mluvčí ministerstva dopravy.

Ministerstvo prý dříve považovalo PPP projekty za nákladnější

Podle analytiků si však vláda hraje s čísly. Vyjadřují zároveň obavy z manipulace údajů. „Ministerstvo dopravy přiznalo, že PPP projekt je dražší než klasický způsob výstavby dálnic. Cestou na vládu se však tento materiál změnil a na vládě se objevil jiný, podle kterého je PPP projekt zhruba stejně výhodný jako konvenční model,“ doplňuje celou věc Peter Goliáš z institutu INEKO.

Navíc k výstavbě dálnic na Slovensku má výhrady i Evropská komise. Brusel chce například od Ficovy vlády vysvětlení, proč chce stavět část cesty přes národní parky. Pokud tento krok slovenská vláda nevysvětlí, může se s evropskou půjčkou rozloučit. V tom případě by se ale opět vzdálil také sen o dálnici do Košic, kterou premiér Fico sliboval občanům východní části země původně do roku 2010.

  • Protest proti soukromému financování dálnic na Slovensku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1602/160197.jpg
  • Slovenské dálnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1603/160203.jpg